СВЕТИ ПРОРОК ЈЕРЕМИЈА - СЛАВА БРАТСТВА ПНХЗ У ЛАЈКОВЦУ

 БОГОМОЉАЧКИ ПОКРЕТ ЈЕ ПОКАЈНИЧКИ ПОКРЕТ

Братство Православне Народне Хришћанске Заједнице у Лајковцу, при храму Светог Великомученика Димитрија, прославило је свог заштитника Светог пророка Јеремију 14. маја. Молитвено славље почело је празничним вечерњим богослужењем са петохлебницом. На сам дан празника служена је Света свечана служба Божја. 

       Вечерње богослужење служили су протонамесник Зоран Марковић из Степања и протојереј ставрофор Томислав Цветиновић парох лајковачки. За певницом су били протонамесник  Мирослав Вукашиновић парох из Радљева и студенти Теолошког факултета у Београду Дејан Јовановић и Никола Иванковић гости из шумадијске епархије. Након молитве, у трпезарији парохијског дома послужена је вечера коју су припремили вредни чланови ПНХЗ.

     На сам дан Светог пророка Јеремије, обележавању славе присуствовао је архијерејски намесник тамнавски крстоносни прота Митар Миловановић. Светом Литургијом началствовао је протојереј ставрофор Живота Новитовић из Мионице, саслуживали су протојереј ставрофор Томислав Цветиновић парох лајковачки, протојереј Душан Бабић парох убски и ђакон Александар Мандарић из Уба.  За певницом су били брат Мирослав Мирић из Лајковца, брат Драган Петровић из Лајковца и вероучитељ Златко Перић из Лајковца.

    Честитајући празник ПНХЗ поздравом Христос Воскресе,  својом богонадахнутом беседом архијерејски намесник тамнавски протојереј ставрофор Митар Миловановић обратио се окупљеном верном народу.

    ,,Пророк Јеремија убраја се у четири велика пророка. Један је од најгласнијих пророка који је наговештавао и пророковао долазака Месије тј. долазак Сина Божијег Господа Исуса Христа на земљу. Овај Свети човек и Свети пророк живео је  600 година пре Христа, шест векова пре Христовог доласка на свет. Из његових речи и његових пророштава, и његових опомена израиљском, јеврејском народу тада, понекад  јасно, понекад у загонеткама видело се оно шта ће се догодити   за шест стотина година. И још од младости његове, негде од  15 године,  како бележи Свето предање и Света Црква православна, још од 15 године овај дар пророштва, јавио се Јеремији. Већ тада је он наговештавао да ће бити неко ко ће предсказати велике догађаје у вези Сина Божијег. Његове опомене су се најпре односиле на то време и на цареве који су у то време владали јеврејским народом. Било је то време када су вође тог народа отпадале од вере, вере у једног правог истинитог Бога, па су под разним утицајима, понекад својих супруга, понекад оних који су их окруживали и сами падали у незнабоштво, односно многобоштво, и приносили жртве идолима  и казна је увек, како је то говорио пророк Јеремија, стизала  цео народ, јер су вође његове  биле такве. У то време у његовом времену десила се једна од страшних казни над јеврејским народом. Цео један народ одведен је у ропство у Вавилон, то је оно чувено вавилонско ропство јеврејског народа. Многи су одмах по тој казни, схватили да су починили грехе и велике грешке и покушали су да  се врате Богу. Веровали су да ће казна брзо проћи и да ће се они вратити у Јерусалим и у своју земљу, али Свети пророк их је опомињао, говорио и саветовао да ђе казна дуго потрајати и да се они, та генерација која је отишла у ропство, углавном неће вратити поново у своју земљу, да се неће вратити у Јерусалим. И заиста се то тако догодило. Седамдесет година трајало је ропство Израиља у Вавилону. А да би наговестио како и шта ће се десети пре тога, Свети пророк је узео један нов лонац и разбио га у парампарчад и рекао је, царство које сада овако изгледа као овај лонац нов распршиће се и распашће се  као што се и овај лонац распао. И заиста се тако и десило ропство вавилонско израиљског народа и заиста је трајало 70 година. И за све остало тако је било, за своје речи и савете посебно опомене народним вођама кажњаван је Свети пророк од власти и царева, био у тамницама, прогоњен и протераван у разне крајеве и у друге земље и тако је и живот свој скончао и завршио у другој земљи.   Из живота Светог пророка Јеремије видимо зашто је он велики Свети човек, зашто га Света Црква слави данас и прославља као великог и Светог пророка, јер је његов живот био Свет јер су његова пророштва била велика и Света тј. његове опомене и савети били су велики.

     Шта би могло бити мотив и разлог  да ПНХЗ из Лајковца носи име овог пророка. Читав свој живот пророк Јеремија позивао је на покајање, на поправак на промену живота а опет са друге стране руковођа богомољачког покрета и братстава  хришћанских заједница пре Другос светског рата свети владика Николај је богомољачки покрет хришћанске заједнице називао покајничким покретом и истинске праве и богомољце називао  покајницима, људима који се кају. И он каже у својим проповедима, ако питате шта је ваша прва дужност вас који се зовете богомољци, знајте да нема боље речи која ће боље одговарати вама богомољцима од речи покајници. Ви сте дакле покајници они који се кају а богомаљачки покрет Хришћанске заједнице су покајничке заједнице. Богомољачки покрет је  покајнички покрет. Отуда и јесте та веза између пророка који је живео 600 година пре Христа  и нашег времена данас. Како су савремене и значајне и као да су данас изречене речи пророка Јеремије када позива на покајање, као да живи у нашем времену и у наше доба“.

    Своју беседу о пророку Јеремији прота Митар је завршио честитајући славу Светог пророка Јеремије ПНХЗ и Духовнику братства, желећи, да празник верни народ прослави у сваком добр и напретку,  да верни народ пророк Јеремија чува и штити и води правилно онако како је то чинио у свом времену, да се моли пред Господом за  све.

     Стога молимо светог пророка Јеремију и све свете нека нас Господ наш Исус Христос помилује. Амин.

     Освећење  славског жита и резања славског колача које је извршио архијерејски намесник тамнавски прота Митар Миловановић.

     Након одслужене Свете Литургије Духовник ПНХЗ у Лајковцу - протојереј ставрофор Томислав Цветиновић заблагодарио је Господу на данашњем дану, служашчим оцима на одслуженој Светој Литургији и члановима ПНХЗ и приложницима на труду и прилозима, како би Крсна слава ове заједнице била што свечаније прослављена, и позвао све присутне да узму учешће у трпези љубави у сали црквено парохијског дома.

     Ученици О.Ш. "Миле Дубљевић" из Лајковца који похађају верску наставу, под руководством наставнице српског језика и књижевности Соње Миловановић су након Свете Литургије у трпезарији парохијског дома извели  културно уметнички програм. Духовник ПНХЗ протојереј ставрофор Томислав Цветиновић после учешћа ученика нагласио је да је то леп пример позитивног утицаја похађања верске наставе, и да верска настава широм Србије већ даје плодове раста хришћанских врлина код ученика које су основ јединог исправног духовног, телесног и живота уопште. Учити децу и утврђивати их да живе по Христу и одрастају по мери раста Христовог, то је  основни задатак и улога свих одраслих чланова ПНХЗ и друштва у целини.

     Након завршеног учешћа ученика глумац Перо Бјековић из Лазаревца прочитао је пригодан текст од Светог Јустина Поповића и Светог Николаја Велимировића о Светом пророку Јеремији, након чега је послужена Трпеза љубави.

    С искреном хришћанском љубављу  захваљујемо се фотографу Мештеровић Живомиру из Лајковца, који је несебично уступио фото материјал сајту Цркве Уб.

Припремио, Златко Перић вероучитељ

 

 

 

 

 

Галерија слика