СВЕТИ САВА - НЕБОМ ЈАВЉЕНИ СРПСКИ АПОСТОЛ

     „Узевши период који прати датуме од рођења до упокојења первопрестолника Светога Саве, који би од прилике укупно био око шесдесет година, схватили би да је он изнад свог времена. Да споменемо, подизање Хиландара, писање Житија Светог Симеона, Крмчију, типике за Кареју, Хиландар и Студеницу, оснивање болница и школа... Дража му је била близина Духа Светога него престо оца свога..."- богонадахнуте су речи Архијерејског Намесника тамнавског крстоносног проте о. Митра Миловановића упућене директорима, професорима и ученицима убских школа.

      Од Неба купљену земљу и мученичком крвљу заливену, Свети Сава је прихватио црну ризу, да би наговестио мученичко слово Православља нама остављено, како би и ми осетили сладост мученичке славе.

      Црква у Убу је одувек неговала Светосавске обичаје па је наставила да прославља Светог Саву на дан када је то Божијим именом благословено.

      Поводом празника Светог Саве, у суботу са почетком у 19 часова, одржана је свечана Светосавска Академија у Музичкој школи „Петар Стојановић“, у сарадњи са Градском библиотеком „Божидар Кнежевић“, Архијерејским намесништвом Тамнавским и Црвеним крстом Уба. Уводну беседу на академији одржао је крстоносни прота о. Митар Миловановић. На свечаној академији наступили су професори и ученици музичке школе.

      Слава овог Равноапостолног светитеља, из рода српскога, узвеличана је божанственом службом Божјом коју је служио протојереј Милан Ристивојчевић. По ломљењу славског колача и кропљењем освећеном водом, преко сто двадесет деце са нестрпљењем и видно радосних лица чекало је свој ред да изрецитују оно што су припремили у пуној сали црквеног дома. Молитвено славље настављено је ломљењем колача и освећењем славског жита у убским и тамнавским школама, као и примереним овом дану програмима и рециталима који су изводили ученици школа. Тако су убски свештеници посетили Гимназију „Б.Петронијевић“ и Техничку школу „Уб“, затим убску Основну школу „Милан Муњас“ као и музичку школу „Петар Стојановић“, благосиљајући и духовно поучавајући присутне у име Господа и Спаса нашег Исуса Христа.

      Уверени смо да ће нам помоћи молитве Светог Саве и да ће се смиловати на нас Отац наш Небески и спасити нас од многобројних невоља. Њему нека је хвала и слава сада и увек, кроз све векове. Амин!

 

                                                                                                                            Растко Алимпијевић, вероучитељ