СВЕТИ САВА У УБСКОМ ХРАМУ И ШКОЛАМА

Празник првог српског архиепископа Светога Саве свечано прослављен у храму Вазнесења Господњег.

Савиндан је празник Српске православне цркве који се празнује 27. јануара по новом, а 14. јануара по старом календару. Тога дана обележавамо успомену на Светога Саву првог српског архиепископа. Свету Божанствену Литургију у убском храму служио је јереј Иван Јовановић. ,,Драга браћо и сестре, драга децо ево данас прослављамо свечано Светога Саву, првога међу нама, највишега, најсветијега и најближега Богу у роду српскоме, који је наша прошлост, наша садашњост и који је темељ на којем зидамо будућност. Наша историја, светла и велика историја једнога народа нашега, не можда тако великог, али са једном великом историјом која је посведочена Светим Јеванђељем и која је оивичена путоказима као што је наш Свети Сава. Он нам је својим животом и својим делима оставио у наслеђе путоказ који сви ми треба да следимо...“ – рекао је отац Иван у својој беседи.

По завршеној Светој Литургији у храму Христа Спаситеља освећено славско жито и сломљен славски колач. Затим су деца испред олтара рецитовала и певала песме о Светом Сави.  Најмлађи су награђени пригодним светосавским пакетићима.

Молитвена свечаност настављена је освећењем славског жита и ломљењем славског колача у Гимназији ,,Бранислав Петронијевић“, Техничкој школи ,,Уб“, Музичкој школи ,,Петар Стојановић“,  Основној школи ,,Милан Муњас“ у Убу и издвојеним оделењима у Совљаку, Трлићу и Црвеној Јабуци, као и у предшколској установи Уб.

Свети Сава је прослављен и у осталим храмовима и школама Тамнавског намесништва.

 

Објаву припремио:

Марко Филиповић вероучитељ

Погледајте и: