СВЕТОМАКАРИЈЕВСКО БОГОМОЉАЧКО САБОРОВАЊЕ И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У УБУ

У понедељак 1. фебруара/19. јануара Лета Господњег 2016. у убском храму Христа Спаситеља је веома свечано, саборно и  молитвено  прослављено име Божје у Преподобном Његовом Макарију Великом, заштитнику цркве брвнаре која се налази у убској порти и Православне народне хришћанске заједнице у Убу.

Свету Архијерејску литургију је служио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Милутин.

 Јеванђеље је стуб  богомољачког покрета а статут се састоји из само три речи: пођи од себе!

Светомакаријевско богомољачко празнично саборовање  отпочело је великим бденијем које је служио протојереј-ставрофор Томислав Цветиновић, парох у Лајковцу, а саслуживали су му протојереј-ставрофор Живота Новитовић, свештеик из Мионице и протојереј Душан Бабић, духовник ПНХЗ у Убу.

Светим евхаристијским сабрањем на дан празника началствовао је Његово Преосвештенство  Епископ ваљевски Господин Милутин уз саслужење архијерејског намесника тамнавског проте Митра Миловановића и свештенства и свештеноманаштва Епархије:

- Дошли смо браћо и сестре данас у овај храм у дан који нам је Бог подарио да гледамо сунце Његово да дишемо ваздух Његов и да се молимо Њему зато Му заблагодаримо што смо данас овде сви овако заједно да служимо Свету Литургију Бескрвну жртву Њему, да се помолимо за нас и за цео свет и за непријатеље наше. Дошли смо данас овде да прославимо Светог Макарија Великог дивног Божјег угодника који је испунио Јеванђеље Христово у потпуности да се пре могао назвати анђелом него човеком. И шта има браћо и сестре овде на земљи лепше него када човек као смртно биће али и икона Божија јер образ Божији носимо на себи, живи по Јеванђељу. Човек је утонуо у грех почев од Адама али Јеванђеље је и живот по њему путоказ ка Царсту Божијем.

Свети Макарије Велики је и заштитник Православне народне хришћанске заједнце овде у Убу.  Сви знамо како је Богомољачки покрет настао и колики је његов допринос у очувању вере Отаца у најгоре послератно безбожничко време и колико је изнедрио владика, свештеника и монаха. Али данас је он постао бледа слика оног Николајевског покрета. Једно на шта ћу указати јесте недостатак ревности. Нема више оне апостолске безкомрпомисне ревности и изгарања у Духу Светом. Све је више мржње, оговарања, клеветања, не идемо на Свете Литургије и тонемо све више и више у грех који нас води ка духовном самоубиству. Јер када дође време да се сусретнемо са Господом да ли ће нас он познати као Његове? Свети Владика Николај је препевао Јеванђеље и учино га досптупим свима. Јеванђеље је стуб богомољачког покрета. Када су га пак питали да им поред Јеванђеља Свети Владика напише и некакав статут по којем би се богомољци понашали, он им је кратко одговорио да се статут богомољачки састоји из само три речи: пођи од себе! И био је управу Свети Владика, пре него што било шта о некоме нешто кажемо погледајмо прво у дубину свога срца и видевши шта се тамо налази остаћемо неми пред осудом другога – надахнуто је проповедао Преосвећени владика Милутин у убском храму.

На Светој божанској Литургији Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин рукоположио је у чин ђакона дугогодишњег вероучитеља Александра Мандарића из Уба на Славу Божију, Цркви и Отаџбини на корист а прецима и потомцима на духовну радост.

Након Свете литургије, ломљења славског колача и освећења славског жита у цркви брвнари, прешло се на трпезу љубави. Ученици веронауке убске гимназије, техничке  и музичке школе извели су прикладан културно-уметнички програм.

Духовник ПНХЗ "Свети Макарије Велики" протојереј Душан Бабић, захвалио се Епископу на узнетим молитвама и свима присутнима, након чега је, у име братства Православне народне хришћанске заједнице даривао владику иконом Пресвете Богородице.

Светомакаријевску награду за ову годину, предивно укоричен Пролог Светог владике Николаја, за исказану љубав према Цркви, добила је сестра Вера Илић, из Уба, након чега се испред братства, Епископу и богомољцима и обратила пријатним поздравом и дивним стиховима из збирке коју је недавно објавила.

Прилику да се обрати и захвали добио је новорукоположени ђакон Александар Мандарић који је заблагодарио на свему Свемогућем Богу, Његовом Преосвештенству, архијерејском намеснику тамнавском проти Митру Миловановићу који га је духовно руководио до овога чина, исповеднику протојереју Душану Бабићу и свима присутнима.

Поучним словом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина, завршено је овогодишње Светомакаријевско богомољачко саборовање у Убу.

Ђакон Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика