СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У МУЗИЧКОЈ ШКОЛИ "ПЕТАР СТОЈАНОВИЋ" У УБУ

Поводом прославе дана Равноапостолног Светог Саве, небеског заштитника, вечитог учитеља и путеводитеља свеколиког рода српскога,  у недељу, 26. јануара, одржана је друга по реду свечана Светосавска академија у Музичкој школи „Петар Стојановић“ – Уб.       

Помен и слово о овом дивном и Богу милом пастиру словеснога српског стада благословио је архијерејски намесник тамнавски крстоносни прота Митар Миловановић, који је пренео поздраве и благослов нашег Преосвећеног Епископа ваљевског г. Милутина.  

 

        Академија је  одржана трудом и пожртвованошћу директора Школе г. Владимира Ђенадера, професора и ученика, уз подршку и сарадњу са архијерејским намесништвом тамнавским, убским Црвеним крстом и Градском библиотеком "Божидар Кнежевић"-Уб.

       Уводну беседу на Академији одржао је протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић, старешина убског световазнесењског храма: " Бог нам  га је даривао да нас духовно роди и облагороди. Он нам је отац, јер нас је многоструко духовно породио. Шта год чинио, Свети Сава чинио је са јасним циљем и непоколебљивом одлучношћу. Неуморно је ходио, обилазио, утврђивао, проповедао, благосиљао, карао, усмеравао. Нема српског краја, српског села, планине, долине, где његова стопа није, бар у машти народној крочила. Свети Сава је остао вечито дете и вечита младост. С тога је био и увек остао близак сваком младом српском поколењу. Био је савременик сваке нове генерације. И деца и омладина су га у сваком веку осећали као свог вршњака и свог најближег пријатеља....".

       На свечаној Академији наступили су професори и ученици музичке школе и наратори из убске Градске библиотеке са разноврсним и богатим културно-уметничким програмом припремљеним баш за овај Светом Сави посвећен дан. Школаска  сала била је премала да прими све заинтересоване.

       Поносно истичемо и хуманитарни карактер Академије, јер сав прикупљен новац од улазница и донатора биће подељен  најсиромашнијим породицама убске вароши.

 

Александар Мандарић, вероучитељ

 

Галерија слика