ТЕОДОРОВА СУБОТА У ХРАМУ У УБУ

У суботу прве седмице Часног и Великог поста, која се назива Теодорова субота, 23. марта 2013. године у саборном Храму Христа Спаситеља у Убу, служена је Света Литургија. Свету Божанствену Литургију служио је протојереј о. Милан Ристивојчевић. Будући да је ово прва субота Васкршењег поста, о. Милан је верном народу, у препуном храму, нагласио значај Светог Причешћа. На позив свештеника: Са страхом Божијим и вером приступите, до хиљаду душа верног народа Тамнаве, данас је пришло Чаши причесној, да би себе обожило и охристовило живоносним и животодајним Телом и Крвљу, Распетог и Васкрслог Сина Божијег, и на тај начин поново постали учесници Тајне Вечере Његове.

 

      Субота прве седмице Часног поста слави св.великомученика Теодора Тирона у спомен чудесног догађаја из IV века. Синаксар овога дана између осталог каже:" У овај дан у прву суботу поста, празнујемо необично чудо кољивом, св. и славног мученика Теодора Тирона.“

     Наиме, после цара Констанција, сина цара Константина Великог, зацарио се Јулијан Отпадник, који је из хришћанства прешао у идолослужење. Овај цар је наредио још веће гоњење хришћана него што до тада беше, те је издао наредбу да се у Цариграду све намирнице на пијаци попрскају крвљу идолских жртава, да би се хришћани, једући их оскрнавили, и то за време часног поста. Међутим, великомученик Теодор Тирон је јавио цариградском архиепископу Евдокију да обавести све хришћане Цариграда о томе, како не би куповали ништа од намирница. Теодор је хришћанима рекао да уместо тога у својим домовима, те недеље кувају пшенично жито и мешају са медом, и то узимају уместо хране. Хришћани тако и ураде и достојно се причесте на прву недељу Православља.

      Као успомену на овај догађај, многе домаћице у овај дан кувају жито као за славу и служе своје укућане и госте који тога дана дођу у кућу.                                                                                             

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Растко Алимпијевић, вероучитељ