ТЕОДОРОВА СУБОТА У ХРАМУ ВАЗНЕСЊА ГОСПОДЊЕГ

Теодорова субота је други дан причешћа, прве недеље Часног поста, када верници приступају Светој Чаши на сједињење са Господом Богом и Спасом нашим Исусом Христом.  

После цара Констанција, сина цара Константина Великог, зацарио се Јулијан Отпадник, који је из хришћанства прешао у идолослужење. Овај цар је наредио још веће гоњење хришћана него што до тада беше, те је издао наредбу да се у Цариграду све намирнице на пијаци попрскају крвљу идолских жртава, да би се хришћани, једући их оскрнавили, и то за време часног поста. Међутим, великомученик Теодор Тирон је јавио цариградском архиепископу Евдокију да обавести све хришћане Цариграда о томе, како не би куповали ништа од намирница. Теодор је хришћанима рекао да уместо тога у својим домовима кувају пшенично жито и мешају са медом, и то узимају уместо хране. Хришћани тако и ураде и достојно се причесте на прву недељу Православља.

Данас у убском храму Свету Литургију служио је јереј Иван Јовановић. ,,Браћо и сестре, драга децо, пост је као и Света тајна причешћа Божанска установа. Пост постоји од када и човек. Још је Адам у рају имао заповест о посту, јер није окушао од једног дрвета и управо то уздржање је и циљ нашег поста. Овај Часни пост је установљен по узору на Христов пост од четрдесет дана. Господ је између осталог одолео и искушењу хране и тако исправио грех Старога Адама и постао Нови Адам, Спаситељ. Својим уздржањем и послушношћу Господ нас поново уводи у рај. Покајање је неопходно уз пост и у све дане живота нашега. Сетимо се ко је први ушао у рај, а то је разбојник коме Господ видевши његово искрено кајање упућује ове речи: ,,Још данас ћеш бити са мном у рају“. Драга браћо и сестре има наде за нас, то видимо из овог примера. По милости Божијој уз мало нашег труда и састрадања са Христом, за неколико дана нашега поста, сједињујемо се са Господом сада и овде кроз причешће већ учествујемо у Царству Небеском. Светли пример победе вере, трпљења имамо и на данашњи дан, када славимо Светог Теодора Тирона, који се није одрекао Господа и страдао је за Њега. Својим примером нас крепи у овој првој седмици Часног поста и помаже свакоме ко му се искрено у молитви обрати. На данашњи дан је спасао хришћане да се не оскрнаве у посту, јавивши се у сну цариградском архиепископу Евдоксију рекавши му да кувају пшеницу и да једу, јер је несретни Јулијан Отпадник наредио да се храна на пијацама попрска крвљу идолских жртава.“- рекао је отац Иван у својој беседи поучавајући верни народ. Храм Вазнесења Господњег био је испуњен многобројним верницима који су приступили Светом Причешћу.

 

Објаву припремио:

Марко Филиповић вероучитељ

Погледајте и: