ТОРЖЕСТВЕНО ПРОСЛАВЉЕНА ПАСХА ГОСПОДЊА

Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт разруши, а онима који су у гробовима , живот дарова.

„ Христос васкрсе из мртвих, смрћу смрт разруши, а онима који су у гробовима , живот дарова“ –речи су васкршњег тропара , Празника над Празницима, а то су речи победе живота над смрћу, грехом и ђаволом, речи свеукупне радости и утехе.

Трократним опходом око храма Вазнесења Христовога у Убу у 05 часова , звонким гласом храма и васкршњом песмом „ Воскресеније Твоје Христе Спасе , ангели појут на небесјех и нас на земљи сподоби, чистим сердцем Тебе славити“ , почело је свечано прослављање Христовога Васкрсења. Светом Божанственом литургијом началствовао је старешина убског храма протојереј-ставрофор отац Драган Алимпијевић уз саслуживање свештеника убског храма, протојереја Душана Бабића, протојереја Станише Ђокића, протојереја Милана Ристивојчевића и јереја Ивана Јовановића.

Велики број верника је учествовао у васкршњој радости, исповедивши се и причестивши се Светим Христовим Тајнама, на духовно и телесно спасење. „ Суштина овог нашег побожног васкршњег весеља јесте сам Васкрсли Исус Христос Који Себе Самог даје као „нови род винограда“ да Га пијемо. У великој и божанској Тајни Тела и Крви Његове Он нам говори: „ Узмите једите ово је Тело моје..“ , а затим : „ Пијте , ово је Крв моја Новога Завета ...“

Господ не успоставља Нови Завет на неким обредима и религијским ритуалима већ га установљава на Себи Самом кроз вечно давање себе као Божанског Јела и Пића. Нашу тугу Великог Петка и Велике Суботе, док смо пратили Христа Господа од Гетсиманије до Голготе , Господ одједном измени и уведе нас у васкршњу радост. То је, као што каже црквени песник , посебан дан! То је дан Васкрсења. – речи су Његове Светости Патријарха српског Господина Порфирија, а које је прочитао старешина храма , отац Драган Алимпијевић.

Нека би нас незалазна светлост Христовога Васкрсења обасјавала у све дане живота нашег, на многаја и благаја љета!

ХРИСТОС ВАСКРСЕ! ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!

Објаву припремио: Иван Јовановић, јереј Фотографисао: Марко Филиповић вероучитељ

Погледајте и: