ТРЕЋИ ЗАВЕТ СВЕТОГ НАУМА ОХРИДСКОГ - ОЧИШЋЕЊЕ

Пред своју смрт свети Наум Охридски оставио је браћи завете којима је потребно да се руководе како би се приближили Царству Небеском. Први завет био је пробуђење огреховљеног човека и жеља човекова да се промени. Наредни, други завет, јесте покајање, којим се чисти душа палог човека. Монаси су тражили од светог Наума да им објасни до које мере човек треба да се каје за један грех и докле да мисли на њега. Наум Охридски одговори својој браћи овако: "О томе сам хето баш сада да говорим, чеда моја духовна. Одговор на ваше питање садржи се у трећем завету, завету очишћења."

ДРУГИ ЗАВЕТ СВЕТОГ НАУМА ОХРИДСКОГ - кликните и прочитајте претходни текст

Очишћење, монаси, следује покајању и то великом и савршеном покајању. Мало покајање је као кад се човек почеше по рани која гори и сврби. Очишћење је исцељење ране. Чим се човек истински покаје за учињене грехе он одмах има две жеље:

1. да некако избрише из своје прошлости грехе и

2. да их никада више не понови.

Како ће човек избрисати грехе из оних дана који су прошли и који се не могу повратити? Погледајте у ово велико језеро пред нама. Може ли човек који стоји на овој обали језера убелити платно које лежи на оној обали језера? Прошли дани нису у нашој власти. Они су у власти Божијој. И само једини Свемогући Бог може опрати и убелити наше минуле црне дане. Једини Бог може опростити грехе и избрисати их из нашег живота. Очишћење од греха, дакле, врши сам Бог Духом Својим Светим. Он то ради и с љубављу чини свима онима који то од Њега пожеле. Као што мајка радо и с љубављу мије своје чедо које је пало у блато и упрљало се па плачући моли родитељку своју да га умије и опере и очисти. Тако исто и милостиви Отац наш небески мије грешнике који упрљани вапију к Њему. У крајњој линији, дакле, само једини живи Бог може опростити грехе и збрисати их из нашег живота и убелити нашу душу да буде беља од снега, по речима Псламиста. Али је и благи Бог и на нас наложио труд сразмерно нашој моћи и нашем разуму. Син Божији је јасно указао шта света воља Божија захтева од наше воље да чини и учини. Ви се сами трудите у посту, у молитви, у милостињи, у плачу, у опраштању туђих грехова, у уздржању, у целомудрености телесној и духовној, у Богомислију, у сећању смрти и Страшног Суда Божијег, у помислима на вечно блаженство праведника и на горке муке грешника у паклу, и у свему осталом што је у Јеванђељу заповеђено, а у Светим Отацима цркве објашњено и примерима показано. Све то, али све, од највећег до најмањег, служи очишћењу душе од греха. Ко пропусти нешто, томе ране греховне лако не зарастају. Пробуђење значи, да је човек спазио ране на души својој. Покајање значи да их је просекао и отоворио. Очишћење значи, да је човек учинио све да сав гној изађе из рана и да ране зарасту. И докле год ране на души не зарасту, дотле се морамо кајати и чистити, па хтели не хтели на те ране мислити. Докле човек треба да се каје? Дотле, докле се ране потпуно не очисте и не зарасту, и док се траг њихов не изгуби. Јер кајање је непрестано отварање рана на души. Не могу се ране чистити од гноја ако се не отварају. Отуда не може бити очишћења без покајања. Када се ране потпуно очисте и зарасту, тада више нема рана, па нема више ни кајања. Тада ми престајемо милисти о учињеним гресима. Исто као што не мислимо о ранама, које смо некад имали на телу па излечили. Тако исто не мислимо ми о гресима који су били па избрисани из душе наше.

Но и поред свих трудова и мучења наших око очишћења душе, ми се никада не би смо могли очистити без Божије благодатне силе. Због тога је у овом манастиру код монаха непрекидна молитва у срцу и на уснама: Боже, очисти ме грешнога! Правило од кога се не одступа.

Монаси, блажени су пробуђени, два пута су блажени покајани, а три пута су блажени очишћени. Завет о очишћењу трећи вам је завет, монаси; три вам среће Бог даривао: једну срећу, да се ви спасете, другу срећу да видите спасене све покајане грешнике у Царству Божијем, и трећу срећу, да се сви монаси у овом манастиру и поклоници до краја времена нађу с вама заједно спасени у Рају слаткоме.

ЧЕТВРТИ ЗАВЕТ СВЕТОГ НАУМА ОХРИДСКОГ - ПРИЧЕШЋЕ - кликните и прочитајте наредни текст

 

Сазнајте више о Светом Науму Охридском чудотворцу:

СВЕТИ НАУМ ОХРИДСКИ - четири завета - запис Владике Николаја - УВОДНИ ТЕКСТ - кликните за детаље

ПРВИ ЗАВЕТ СВЕТОГ НАУМА ОХРИДСКОГ - ПРОБУЂЕЊЕ - кликните на линк

ДРУГИ ЗАВЕТ СВЕТОГ НАУМА ОХРИДСКОГ - ПОКАЈАЊЕ - кликните на линк

СВЕТИ НАУМ ОХРИДСКИ ЧУДОТВОРАЦ - ЖИТИЈA СВЕТИХ - кликните на линк

СВЕТИ НАУМ ОХРИДСКИ ЧУДОТВОРАЦ - АКАТИСТ и МОЛИТВА - кликните на линк

 

Запис св. владике Николаја

Чланак обрадила

Анђелка Кузмановић