ТРОЈЕРУЧИЦА УБСКА ПОКРОВИТЕЉИЦА

Тројеручица, слава цркве Крстионице и слава црквеног хора, свечано прослављена у Убу.

Уочи празника Пресвете Богородице Тројеручице у храму Христа Спаситеља служено је празнично бденије.

На дан када славимо спомен чудесне иконе Богородице Тројеручице у храму Вазнесења Господњег у Убу служена је Света Божанствена Литургија.  Светом Литургијом началствовао је Архијерејски намесник тамнавски протојереј Станиша Ђокић, уз саслужење протонамесника Владимира Терзића и јереја Марка Рафаиловића. Поучавајући окупљени верни народ отац Станиша је рекао:

,, Ово је велики дан у Цркви Христовој који сотвори Премудрост Божија за васцели род људски. Данас на овом Светом сабрању учествујемо у бескрвној жртви, коју приносимо Творцу заједно са Богомајком, златном колевком спасења рода људскога. Да не понесе Сина Божијега у утроби својој не би било ни Рођења, не би било ни Распећа нити би било Васкрсења и победе над смрћу.

Историја иконе чију успомену данас прослављамо Пресвете Богородице Тројеручице је изузетно богата. По предању, осликао ју је Свети апостол Лука. У време Светог Јована Дамаскина и доба иконоборства, када му би одсечена десница због писања и проповеди у част и одбрану Светих икона, Мајка Божија исцелила је руку његову одсечену. У знак захвалности он начини трећу руку на њеној Светој икони, коју ми данас називамо Тројеручицом. Њен пут почиње из Сирије преко Палестине и манастира Светога Саве Освећеног када би донета на Свету Гору руком Светог Саве Српског...

Ми данас драга браћо и сестре благодаримо најпре Богу Оцу, Сину и Светоме Духу, Свесветој и Живитворној, Једносушној и Нераздељивој Тројици која чува јединство Цркве наше, јер Бог љубављу својом чува јединство Цркве, а иконе Божије пред којима се молимо Богу и које имају исцелитељску моћ јесу само наш спој са небом. Иконе су благослов Божији изображен бојама, уметношћу, знањем и искуством уметника али и благодаћу Духа Светога, којима се нипошто не поклањамо нити им служимо него их поштујемо.

Пресвета Богородица радује се данас заједно са нама овде окупљеним на Убу што прослављамо помен њене чудотворне иконе, што се радујемо са мноштвом анђела Божијих присутних овде са нама на Светој Литургији и са овом дивном децом која певају данас овде са нама и са свима вама. Желим вам много здравља напретка, Божијег благослова да се све ваше молитве и молитвене жеље остваре и честитамо славу једног од убских храмова крстионице Пресвете Богородице Тројеручице. Честитамо и славу хора Пресвете Богородице Тројеручице и честитам свима овај празник, нека је Богом благословен. “

Потом се испред храма посвећеног Пресветој Богородици Тројеручици приступило освећењу славског жита и резању славског колача, након чега се прешло у салу убског црквеног дома где је уследила трпеза љубави.

 

Објаву припремио:

Марко Филиповић вероучитељ

 

Фотографисали:

Марко Филиповић вероучитељ

Милош Рафаиловић

 

Галерија слика