У ТАМНАВИ ПОСЛЕДЊЕ ПРИПРЕМЕ ПРЕД ГОСТОВАЊЕ УЧЕНИКА НА ДРЖАВНОЈ ТЕЛЕВИЗИЈИ

У Архијерејском намесништву тамнавском, које води протојереј ставрофор Митар Миловановић, један од најуваженијих и најодликованијих свештеника Српске цркве, ради се пуним капацитетом.

Ученици из ОШ "Рајко Михаиловић" из Бањана као и из околних села: Брезовице, Старог Врела, Кожуара, Тулара, Сувог Села, Вуконе, Калиновца, на челу са својим вероучитељем, ђаконом Марком Рафаиловићем, врше последње припреме за презентацију јединствене креативне радионице "Дани анђела" на државној телевизији.

Креативна радионица коју је осмислио и већ десет година развија са ученицима вероучитељ ђакон Марко Рафаиловић има за циљ презентацију хришћанских вредности, прослављање Божијих анђела у претпразништво великог празника Аранђеловдана. Ученици стварају анђеле од папира, зачина, пластелина, облаче се у хаљине које изображавају анђеле, певају духовне песме Светог Владике Николаја и радују се животу. Њихово стваралаштво прати надлежни епископ Милутин, који је нашу школу посетио више пута. Поред ученика и школа из региона, модел креативне радионице преузимају и школе из других епархија, а најдаље смо се чули у далеком Сибиру и православној Русији, где је њихов православни сајт узео за пример из Ваљевске епархије модел радионице. Деца и људи који воде веронауку у Републици  Српској такође су преузели начин рада нашег вероучитеља и наше школе, на шта смо веома поносни, а то су такође учинили и сајтови митрополије Црногорско-приморске, деца на Косову и Метохији и многи други.

Недавно су људи из државне телевизије, видевши како изгледа јединствена креативна радионица, пожелели да презентују на Првом каналу државне телевизије у једној од најгледанијих емисија у држави а нарочито у дијаспори стваралаштво једне честите сеоске веома вредне деце. У свему овоме нам помажу и наши свештеници из села где се налазе издвојена одељења наше школе, а посебно у музичком делу припремања ученика  попадија Јелена Велимировић из Вуконе.

Као вршилац дужности директора школе, јако сам поносна на своје ученике који се максимално труде и раде стварајући иновацију која ће многој деци помоћи да се поистовећују са анђелима, пламенитим Божијим створењима, а не неким мрачним вештицама, и душегубним активностима.

Користим ову прилику да обавестим сву децу региона, наше епархије и наше лепе Србије да нас прате у недељу, 20. новембра на РТС-у у времену од 9 до 11 часова и да тако заједно обучени у анђеоске хаљине славимо Бога нашег Творца и Спаситеља.

Аутор текста:

В.д. директора

професор Јелка Панић

Галерија слика