ВАСКРШЊА ЛИТУРГИЈА У ЦРКВИ ВАЗНЕСЕЊА ХРИСТОВОГ У УБУ

Хришћани ове мале варошице окупили су се у цркви Вазнесења Христовог како би литургијски прославили Васкрсење Господа и Спаса нашега, Исуса Христа.

Свету Литургију служило је братство ове цркве (Христа Спаса) коју је предводио архијерејски намесник Станиша Ђокић са протојерејем-ставрофором Митром Миловановићем, протојерејем-ставрофором Драганом Алимпијевићем, протојерејем Душаном Бабићем, протојерејем Миланом Ристивојчевићем, јерејима Александром Мандарићем и Марком Рафаиловићем уз саслужење ђакона Ивана Јовановића. Милозвучје допринео је хор Пресвете Богородице Тројеручице под диригентском палицом Тамаре Ристић-Тешић.

"Пропадљивост и смрт, кроз грех усађени у људску природу, својом грубом и непобитном извесношћу потврђују крај историјског пута и живота сваког људског бића. Биолошки циклус који почиње од мајчине утробе завршава се у утроби земље, а пролазност и смрт се показују једином неизбежном стварношћу. Ми, међутим, од првог човека до данас, сваком својом речју, мишљу и делом показујемо да се са смрћу не слажемо, да је смрт аномалија, да смо гладни и жедни непролазног живота, једном речју, да смо створени и назначени за пуноћу живота и вечности. Стога смрт видимо као бесмисао, као свог највећег и у суштини јединог, последњег непријатеља." – говори и пише Његова Светост Патријарх спрски Господин Иринеј у својој посланици, а коју је, по традицији, прочитао старешина цркве, прота Драган Алимпијевић.

Заиста, сабрани хришћани у једном непоновљивом и јединственом догађају каква је Света Литургија, пример су сигурне и чврсте вере у Васкрсење. Свакако, вере у Васкрсење из мртвих како Господње тако и наше. Вере у дату реч Христову да само вером у Њега имаћемо Живот Вечни! Зато, испуњен сваки кутак ове цркве показатељ је управо те неупитности. Та вера прожима све узрасте и генерације, а на највећу радост братства ове заједнице, и оне најмлађе које су родитељи довели како би и они узели учешћа и причестили се баш на овај Празник над празницима.

Нека овај дивни празник, обасјан и умивен незалазном светлошћу Васкрслог Христа подари свако добро вама и вашим ближњима! Братство цркве Вазнесења Господњег у Убу и уредништво сајта „Црква Уб“ честитају вам празник радосним поздравом:

 

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

 

Чланак написао и припремио: 

Милош Рафаиловић

 

Фотографисао:

Милош рафаиловић

 

Галерија слика