ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У УБСКОМ ХРАМУ

Велики четвртак - дан када је Господ опрао ноге својим ученицима показавши нам смирење и установио Свету Тајну Евхаристије.

Велика недеља или Страсна недеља  је сећање на издају, хватање и страдање Господа Исуса Христа. Ове недеље се у свим православним храмовима врше посебна богослужења. На Велики четвртак на Тајној вечери Господ је установио Свету Тајну Причешћа,  преломивши хлеб и ученицима рекавши:  ,,Узмите, једите, ово је тело моје”(Матеј 26,26), а затим подиже чашу рекавши: ,,Пијте из ње сви, јер ово је крв моја Новога завета која се пролива за многе ради отпуштења грехова”(Матеј 26,27-28)

Литургију Светог Василија Великог у храму Христа Спаситеља служио је протојереј Станиша Ђокић. Говорећи о установи Евхаристије и вези, то јест односу Бога и човека, отац Станиша у својој беседи ракао је: ,,Ово је дан када у најави земља постаје небо и небо земља, дан када се припремамо да остваримо нераскидиву везу са вечношћу. Како то Бог кроз домострој спасења, од оваплоћења кроз страдање преко погребења, васкрсења и вазнесења даје нама грешним људима  и зашто даје да имамо и ми живот вечни? Као и сваки родитељ који воли дете своје и изведе га у свет и васпита и опрости сваки његов пад враћајући га поново дому своме, тако и Бог милостиви и добри наш родитељ кроз Сина свога у Духу Светоме чини да се изнова и изнова кајемо и да стално и свагда продужавамо везу, која да да Бог кроз Свету Евхаристију – Свето Причешће постаје нераскидива.”

У 18. часова протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић и протојереј Милан Ристивојчевић служили су треће великопосно бденије. На овој Светој служби свештеници су наизменично читали дванаест страсних Јеванђеља у којима је описано страдање Господа Исуса Христа. За време читања ових Јеванђеља народ у цркви клечи. Ове вечери звона у убском храму се нису оглашавала, већ почетак службе и сваког Јеванђеља најавила су клепала (дрвена даска у коју се удара дрвеним чекићем да би се означио почетак богослужења).

 

Oбјаву припремио:

Марко Филиповић вероучитељ

Галерија слика