ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК У УБУ

 Ово су последњи моменти у Спаситељевом овоземаљском животу који су страдални али и спасоносни. Генерације и генерације од Адама до данас чекале су овај дан како би се ослободили окова греха и смрти у који су својом лакомисленошћу а и ђавољом лукавошћу били увучени. Човекољубиви Бог у свом човекољубљу шаље свога Јединороднога Сина који ће исправити грех Адамов, који ће страдати и погребен бити, али ће трећег дана из гроба устати разоривши силу смрти.

 

      На Велики Четвртак славимо успомену на Тајну Вечеру, тј. установљење Тајне Евхаристије, после које следи процесија Христовога Страдања. Увече овога дана читају се Света Јеванђеља која то описују и веома су дирљива.

       У убском Световазнесењском храму Свету службу су служили и Јеванђеља клечећи читали о. Драган Алимпијевић, протојереј-ставрофор  и о. Милан Ристивојчевић, протојереј. Старешина Храма у проповеди је истако да треба сви да ћутимо и да се стидимо пред оваквим срамним чином када су безаконици  тражили да се Створитељ и Спаситељ разапне. Зато ћутећи и у сузама затражимо у овим данима да нам Бог опрости за учињене грехе.

Александар Мандарић, вероучитељ