ВИДОВДАН, СРПСКИ ВЕЛИКИ ПЕТАК У УБСКОМ ХРАМУ

Видовдан – свети и страдални дан, српски Велики Петак, али и дан избора. На Видовдан бирали смо хоћемо ли поклећи пред надолазећим незнабожачким исламом или ћемо се, пак, ставити под покров Господа Бога и Спаса нашег Исуса Христа и Његов Крстострадални пут. Тога дана јавио се велики јунак, Свети Ратник и Великомученик кнез српски Лазар, који је заједно са осталим српским велможама, пре 624 године постао неразрушиви бедем одбране хришћанства, не само на Балкану, већ читаве Европе.

 

У убском Храму Христа Спаситеља на овај свети и дан „избора“, Свету Бескрвну жртву принео је Господу и Спасу нашем Исусу Христу крстоносни прота о. Митар Миловановић, архијерејски намесник тамнавски. У надахнутој проповеди у току Литургије прота је, између осталог, нагласио значај и улогу кнеза Лазара и уопште српског народа у доприносу формирања Европе као хришћанске цивилизације. „Кнежева вечера“ неизоставно подсећа на „Тајну вечеру“, после које је уследио страдални Христов пут, којим је кренуо и српски род на челу са Светим кнезом Лазаром. Веома често изигравају и са поругом се односе на појам Небеска Србија, али то није раскид са историјском стварношћу како они мисле, већ склапање савеза са Небом, тј. Господом и Богом и Спасом нашим Исусом Христом – истакао је прота Митар.

Након Свете Литургије ослужен је општи парастос за све упокојене, који су живот свој дали за крст часни и слободу златну од Косова па све до данас, као и за све уснуле у Господу парохијане убског Световазнесењског Храма.

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика