ВЛАДИКА МИЛУТИН НА ЛИТУРГИЈИ У УБСКОМ ХРАМУ

Грамата Епископа за ревност духовнику ПНХЗ „Свети Макарије Велики“ у Убу, протојереју Милану Ристивојчевићу

У сиропусну недељу, 22. фебруара 2015. Лета Господњег, на Светој божанственој  литургији у убском Световазнесењском храму присуствовао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин. Свету службу Господњу служио је протојереј-ставрофор Драган Алимпијевић уз богоугодно појање убског свештенства и богослова.

 У поучном слову окупљеном верном народу, Владика је проповедао о значају наступајућих великопосних дана:

- Видите како је човек ниско пао, из дана у дан све више и више, али ево дана у које сви ми треба да клекнемо и у сузама се најискреније покајемо. Циљ хришћанског живота јесте Царство Божије, и до њега треба доћи преко многих духовних лествица и искушења, као што планинар мудро прелази и животно ризичне препреке. Чули сте дивне стихове Светог владике Николаја отпеване на Светој литургији: „Не греши дете, ти си млад и росан, не греши дете, грех је смртоносан!“ И заиста је тако.  Нема малог или великог греха, овај ћу да исповедим, а онај нећу – то никако! Сваки грех је смртоносан уколико се не исповеди. Јер грех нас удаљује од Бога, а удаљеност од Бога је прави пакао. Зато, покајмо се, затражимо опроштај једни од других и од Бога, како би нас Он сутра прихватио као послушне синове своје – надахнуто је проповедао Преосвећени Милутин.

На крају поучног слова, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Господин Милутин доделио је Архипастирску грамату протојереју Милану Ристивојчевићу „За ревност духовном руковођењу ПНХЗ „Свети Макарије Велики“ а које је било на изградњи живе Цркве и спасења народа Божјег.“

- Нека благослов Светог владике Николаја увек буде на оцу Милану и нека у смирењу прихвати ово признање. Његов труд у раду са ПНХЗ „Свети Макарије Велики“ и богомољачким покретом овде у Убу је очигледан, па је оправдано стао на прво место међу осталим братствима наше Епархије. Данас га разрешавам дужности духовника ПНХЗ „Свети Макарије Велики“, како би сада имао више времена да се посвети веронауци, као први човек ове службе, да би и на овом пољу постигао максималне резултате који су и сада на завидном нивоу – из обраћања је Владике Милутина добитнику Архипастирске грамате протојереју Милану Ристивојчевићу.

На место новог духовника ПНХЗ „Свети Макарије Велики“, одлуком Његовог Преосвештенства постављен је протојереј Душан Бабић.

Након Свете службе Божје, одржан је дужи радни састанак Епископа Милутина и архијерејског намесника тамнавског протојереја-ставрофора Митра Миловановића. На састанку су разматрана важна и животна питања архијерејског намесништва.

Боже, очисти нас грешне и смилуј нам се!

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика