ДУХОВНО ВЕЧЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ ХРИШЋАНСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ У УБУ

Света земља и благодатни огањ – неисцрпно надахнуће и изазов

У четвртак 14. маја 2015. Лета Господњег, након одслуженог акатиста Пресветој Богородици Тројеручици, у сали убског црквеног дома приређено је предивно духовно вече у организацији Православне народне хришћанске заједнице „Свети Макарје Велики“.  Гост духовне трибине била је г-ђа Радмила Мишев, главни и одговорни уредник Православног дечјег часописа „Светосавско звонце“, која је одржала предавање на тему – Света земља и благодатни огањ.

 Радмила Мишев је аутор стотина прича и многих духовних књига као што су: „Трагање за духовним видом“, „Приче из смеђе свеске“, „Повест о манастиру Светог Луке“ и многе друге. На наше велико задовољство, она се одазвла позиву да на Духовној вечери хришћанске зајенце у Убу подели са нама своје богато искуство везано за Свету земљу и благодатни огањ.

Беседом о Божјем граду Јерусалиму, што је поткрепљено одговарајућим сликама, предавач  нас је на веома занимљив начин провео кроз сва места која се тичу живота Господа нашега Исуса Христа. Прича о Светој земљи и благодатном огњу је неисцрпно надахнуће и изазов. Благодатни огањ је једно од највећих чуда које нам сведочи о Божијој милости и о Божијем присуству. Јавља се сваке Велике суботе и то православном патријарху у Јерусалиму. Дочекује га хиљаде верника из целог света. Из Свете земље, верници преузимају и разносе огањ по свету. Благодатни огањ је ове године по први пут организовано преношен, дочекан и раздељен у Србији. Радмила Мишев је на националној телевизији коментарисала дочек огња испред Храма Светог Саве у Београду као велики благослов српском роду.

На крају духовне вечери присутнима је подељен по примерак најновијег броја листа „Светосавско звонце“.

Александар Мандарић, вероучитељ

 

Галерија слика