МАТИ ИРИНА - ГОСТ ДУХОВНЕ ТРИБИНЕ ПНХЗ У УБУ

У четвртак, 12. фебруара 2015. Лета Господњег, након одслуженог акатиста Пресветој Богородици Тројеручици, у сали убског црквеног дома  одржана је духовна трибина „О девствености“ у организацији Православне народне  хршћанске заједнице „Свети Макарије Велики“ у Убу. Слово о хришћанским врлинама и савременим искушењима неречене теме на  духовној трибини произнела је мати Ирина, настојатељица манастира Грабовац.

 

Охристовљена и чедна девственост и брак  воде ка спасењу

У навечерје предпразништва Сретења Господњег у препуној сали убског црквеног дома сусрели су се Убљани са изузетним богонадахутим размишљањем мати Ирине о веома захтевној и широкој теми као што је девственост.

Настојатељица грабовачке свете обитељи, заблагодаривши присутнима на љубави, предавње започиње причом о стварању и прародитељском паду чија је цена смрт и отуђење од Бога. Свемилостиви Бог, међутим, не оставља нас саме, већ свемудрим домостројем учествује са нама као Његовим сарадницима у повратку у наручје Његово.

Осврћући се на учење  светих отаца, мати Ирина нам даље говори да ни девственост ни брак не спасавају сами по себи, већ девственост и брак који су чедни и охристовљени. Данас су искушења превелика, али по Оцима, треба се  вратити прво самом себи, отргнути се од света, па наставити даље ка Богу, јер удаљење од греха подстиче на савршенство. Често изгледа да просто нема решења, али оно је ту пред нама – свето Православље и његово двехиљадито искускво као непогрешив метод спасења.

На крају, мати Ирина је прочитала савршене и душекорисне стихове Светог владике Николаја Свесрпског из, њој омиљеног вадичиног дела Молитве на језеру.

Александар Мандарић, вероучитељ

Галерија слика