ПЕСНИЧКА ВРБИЦА НА УБУ

      У славу Божију и Његово искупитељско дело у храму Вазнесења Господњег у Убу, Светом Литургијом, обновљена је успомена на празник Лазареве суботе, односно дан којим се сећамо последњег Христовог Чуда пред Недељу страдања, смрти и Васкрсења. Кренувши у Јерусалим на прославу Пасхе, Христос чини последње Јеванђељско чудо, Васкрсења Праведног Лазара, човека који је четири дана лежао мртав у гробу, наговештавајући тим испуњење Тајне Оваплоћења, победу на грехом, ђаволом и смрти, тј. наговештавајући славно Васкрсење. Свету Литургију на Лазареву Суботу служио је протојереј-ставрофор о. Митар Миловановић, архијерејски намесник тамнавски. На крају Литургије о. Митар је у својој беседи нагласио велики значај овог празника за све православне хришћане.

 

      Овај велики празник, као и годину дана од отварања Завичајног одељења и црквене ризнице, били су леп повод да се у убској порти одржи трећи дечији фестивал „Урбан Фест“. Овај песничко-музички фестивал, који је иначе трећи по реду, увеличали су својим присуством најпознатији дечији песници. Затим су најмлађи убљани, а уз њих и остали гости фестивала, могли чути много лепих стихова, лепе музике, како духовне тако и забавне дечије музике, звук гитаре и још много тога што је обележило овај леп дан и улепшало детињство најмлађим гостима.

       У порти убског храма окупили су се Добрица Ерић, Раша Попов, Недељко Попадић, Благоје Баковић, Љубомир Ћорилић, Раде Ђерговић, Радислав Јовић, Мирјана Мими Марковић, Јулија Марјановић, Крстивоје Илић, Светлана Гајић, Перо Солар, Миодраг Мија Николић, Биљана Марковић Јевтић, Лела Марковић, Јадранка Ћулум, Никола Стојновић и други. Фестивал су улепшали, између осталих, Бошко Живановић и Мирослав Вујичић, својим пемама уз звук гитара.

      У музичком делу програма наступио је хор "Краљ Петар I” из Београда, певач Немања Максимовић, иначе убљанин и Марина Станкић. Одбор фестивала је доделио прву награду песнику Добрици Ерићу за драгоцен допринос улепшавању света детињства, а библиотека „Божидар Кнежевић“ захвалнице најактивнијим младим читаоцима, Бојани Пршо, Нини Веселиновић, Виолети Ковачевић и Луки Стаменковић. За успех у ликовном конкурсу, односно за најлепше васкршње радове награђена је средња група из обданишта, на челу са васпитачицама Јеленом Урошевић и Горданом Јаковљевић.  

     У предвечерје истог дана служена је вечерња служба тј. Врбица – раздраган поздрав одушевљеног народа који је бацајући палмове гранчице узвикивао Христу '' Осана благословен који долази у Име Господње''. Овај усклик одјекивао је и у нашем  препуном храму. Врбове гранчице благословио је, а затим и поделио верном народу Тамнаве, протојереј о. Милан Ристивојчевић. Након тога уследила је литија, односно трократни опход око храма, најављујући радосни догађај Христовог Васкрсења. Пошто је ово пре свега радосни дечији празник, и ове године су мајке свечано обукле своју децу, па чак и ону најмању од неколико месеци, и довеле у убски храм. На крају су деца радосно понела својим кућама освећене врбове гранчице. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                         Растко Алимпијевић, вероучитељ

Галерија слика