ПРИЧА ПОД СТОЛЕТНОМ КРУШКОМ

У оквиру акције „Подршка породици“ Верско добротворно старатељство Архиепископије београдскo-карловачке је припремило још један од поклон-пакета за вишедетне породице, овог пута за породицу са деветоро деце Радосава Станојевића из Бањана код Уба.

Акцију је подржао и благословио Његово Преосвештенство епископ ваљевски  Г. Милутин.

Приликом проласка кроз обновљени Обреновац, на путу до ове породице 1. априла 2016. године ђакону Браниславу Јоцићу и његовим сарадницима су живо искрсавале слике велике поплаве која је задесила овај град 2014. године и брзе и велике мобилизације младих волонтера ВДС-а и целог ВДС-а од првих момената пружања помоћи угроженом становништву и току целе акције.

Кроз плодну Тамнаву са воћкама у цвету брзо се стигло до цркве Светог Великомученика Димитрија у Бањанима где су госте из ВДС-а дочекали љубазни домаћини протојереј-ставрофор Митар Миловановић, архијерејски намесник тамнавски и парохијски свештеник јереј Дејан Рикановић и ђакон убски Александар Мандарић. У врло уређеној порти ове изузетно лепе цркве гости и домаћини су, пре одласка у посету породици Станојевић разговарали о значају увођења веронауке у школе и потреби и значају милосрдног рада. У Архијерејском намесништву тамнавском веронауку похађа велики проценат ученика основних и средњих школа. У основној школи у Бањанима сви ученици, међу којима и деца из породице Станојевић похађају веронауку.

Под столетном крушком домаћин Радосав Станојевића и његова супруга Слађана са децом пружили су срдачно гостопримство и радосно примили поклоне које је ђакон Бранислав Јоцић донео испред Верског добротворног старатељства. Ту је било двадесет пет килограма брашна, шећер, сардине, пелене, влажне марамице, Павловићева маст, књиге, школски прибор, ранчеви, патике и разне друге ситнице. Уз кафу с ратлуком, домаћу ракију и сок којим су послужили госте домаћини су изнели и слављеничку, посну торту којом су посебно хтели да их почасте јер је њиховој Марини тог дана био рођендан.

Радосав Станојевић је радник Јавног комуналног предузећа у Обреновцу, ради на гробљу и добро је познат Обреновчанима по својој вредноћи и скромности. До скоро није примао ни прихватао помоћ других али је ипак, зарад своје деце на крају на то пристао. После учешћа у емисији „Квадратура круга“ РТС-а аутора Бранка Станковића у којој је изашла на видело немаштина у којој живи његова породица притекли су у помоћ бројни добротвори међу којима и црквена заједница из Сремске Митровице која је знатно помогла да добију купатилио и побољшају услове становања. Радосав при томе не мисли само на себе. Скоро је добио донацију од четири метра дрва, али их није задржао за своју породицу него је уступио другој породици за коју је знао да јој је потребније. Он жели да ради и мимо свог основног посла и обезбеди боље услове својој деци. За то би му много значило да добије моторну тестеру, фрезу па и пластеник.

Крсна слава породице је Свети Архангел Михаил. Осморо деце је крштено и редовно за Савиндан деца рецитује у својој Цркви. Најмлађа ћерка тромесечна Николија је рођена уочи Светог Николе и биће кршетена ускоро. Свештеници Обреновачки и бањански планирају да средином маја обаве црквено венчање Радосава и Слађане и крсте Николију. Радосав се радује том догађају и позвао је ђакона Бранислава да присуствује том чину.

Да може столетна крушка, за коју једни кажу да је петровача а други да је илињача сигурно би испричала како у време њеног детињства и младости у Бањанима и другим селима Србије вишедетне породице као што је ова Радосава Станојевића нису биле реткост него правило. Тада није било високог стандарда али је било Божијег благослова па су се деца одгајала и стасавала у добре домаћине, научнике светског гласа, угледне свештенике, професоре, војсковође и уметнике. Верујемо да је за породицу Божији благослов и данас најважнији „стандард“ само ако родитељи верују у то, живе хрићански и испуњавају умногоме заборављену заповест Божију дату нашим прародитељима „Рађајте се и множите се и напуните земљу“.

 

Извор: ВДС Архиепископије београдско-карловачке

Галерија слика