ХЛЕБ СА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊА - МОЛИТВЕНО ПРАВИЛО

По завршетку Свете тајне јелеосвећења верни узимају освештано уље и брашно, носе својим домовима и употребљавају тако што уз посебно молитвено правило месе хлеб.  Хлеб се узима по комад сваки дан 40 дана, после јутарње молитве и нафоре (ако тај дан узимате нафору), уз посебну молитву за узимање овог хлеба. Уколико нисте у могућности да узимате хлеб 40 дана редовно, без прескакања, онда се може узимати 7 дана, али обавезно свакодненвно. Препоручује се да се хлеб исече на онолико комадића колико ћете дана узимати (40 или 7), осуши у рерни и тако осушен узима.

ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ у убском Храму у НЕДЕЉУ 17.01.2016. у 10 часова - кликните за детаље - НАЈАВА

ХЛЕБ СА ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ - МОЛИТВЕНО ПРАВИЛО

Пре него што се приступи мешењу овог светог хлеба треба распалити кадионицу, окадити просторију где ће се месити хелб, а може се кадити и све време док се хлеб меси додавањем тамјана на биркет. Затим се говори молитва:

Господе Исусе Христе, Сине Божији, ради молитава Твоје Пречисте Мајке и свих Светих, помилуј нас. Амин.

Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, који си свуда и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте и спаси, Благи, душе наше.

Свети Боже, свети Крепки, свети Бесмртни, помилуј нас. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Оче наш, Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

Господе, помилуј. (12 пута)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Ходите, поклонимо се цару нашем Богу!

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, цару нашем Богу!

Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, цару и Богу нашем!

Псалм 50

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обиљу милосрђа Свога очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога и од греха мога очисти ме. Јер безакоње своје ја знам и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших, и зло пред Тобом учиних, а Ти си праведан у речима Својим и чист у суду Своме. Гле, у безакоњима се зачех и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш, и јављаш ми непознатости и тајности премудрости Своје. Покропи ме исопом и очистићу се; умиј ме и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати Лице Своје од грехова мојих, и сва безакоња моја очисти. Срце чисто сагради у мени, Боже, и дух бодар обнови у утроби мојој. Не одгурни ме од Лица Твога, и Духа Твога Светог не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога, и духом владалачким утврди ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори уста моја и она ће казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће одбацити. По доброти Својој, Господе, чини добро Сиону, и нека се подигну зидови јерусалимски. Тада ће ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице. Тада ће метати на жртвеник Твој теоце.

Симбол вере

Верујем у једнога Бога, Оца, Сведржитеља, Творца небе и земље и свега видљивог и невидљивог.

И у једног Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, од Оца рођеног пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, а не створеног, једносуштног Оцу, кроз кога је све посатло;

Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;

И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;

И Који је васкрсао у трећи дан по Писму;

И Који се вазнео на небеса и седи с десне стране Оца;

И Који ће опет доћи са славом, да суди живима и мртвима, и Његовом Царству неће бити краја.

И у Духа Светога, Господа Животворнога, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке.

У једну, свету, саборну и апостослку Цркву.

Исповедам једно крштење за опроштење грехова.

Чекам васкрсење мртвих.

И живот будућег века. Амин.

Затим се прекрстити и приступити мешењу хлеба.

Док се меси хлеб говори се молитва: Господе Исусе Христе Сине Божији помилуј ме грешног/грешну!

По завршетку мешења, кад је хлеб стављен да се пече говорити:

Достојно је ваистину да блаженом зовемо Тебе, Богородицу, увек блажену и свебеспрекорну, и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима. Тебе што Бога Реч непорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Господе, помилуј! (трипут)

Господе Исусе Христе Сине Божији, ради молитава Твоје Пречисте Мајке, и преподобних и богоносних Отаца наших, светог апостола Јакова брата Господњег, светог Николаја Чудотворца, светог великомученика Димитрија, светог великомученика и исцелитеља Пантелејмона, светих бесребреника Козме и Дамјана, светог апостола и јеванђелисте Јована Богослова и свих Светих, спаси ме грешнога!

Молитва за узимање овог светог хлеба:

Господе, Боже мој, нека ми овај дар Твој, свети хлеб, буде на опроштење грехова, на просветљење ума мога, на укрепљење душевних и телесних снага мојих, на здравље душе и тела мога, на савладавање страсти и болести мојих по безграничном милосрђу Твоме, молитвама Пречисте Твоје Мајке и свих Светих Твојих. Амин.

Сазнајте више о ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊУ:

ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊЕ - ШТА ЈЕ и ЧЕМУ СЛУЖИ - кликните да прочитате више

 Владика Николај беседи о ЈЕЛЕОСВЕЋЕЊУ - кликните и прочитајте више

 

Чланак обрадила 

Анђелка Кузмановић