ЈУТАРЊА МОЛИТВА - ПРВИ ДЕО

Јутарњом молитвом треба започети сваки нови дан. Пренувши се од сна, устани одмах, и сабравши ум, реци ово са побожношћу и страхом Божијим, крстећи се: У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

ЈУТАРЊА МОЛИТВА

У име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Затим постој мало ћутећи док се не умире сва твоја осећања, и тада начини три (појасна) поклона, говорећи:

Господе Исусе Христе, Сине Божији, помилуј ме грешнога.

Ако је свештеник, говори: Благословен Бог наш...

Ако није свештеник, почиње овако:

Молитва почетна

Господе Исусе Христе, Сине Божији, ради молитава Твоје Пречисте Мајке и свих Светих, помилуј нас. Амин.

Затим: Слава Теби, Боже наш, слава Теби.

Молитва Светоме Духу

Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, Који си свуда присутан и све испуњаваш, Ризнице добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од  сваке нечистоте, и спаси, Благи, душе наше.

Трисвето

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (чита се три пута, са крсним знамењем и појасним поклоном)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Пресветој Тројици

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (трипут)

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва Господња

Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

Затим ове Тројичне тропаре:

Тропар, глас I: Уставши од сна, падамо пред Тобом, Благи, и узносимо Ти анђелску песму, Моћни: свет си, свет, свет, Боже, помилуј нас Богородицом.

Слава: Из постеље и сна подигао си ме, Господе; ум мој просвети и срце, и усне моје отвори да Те славим, Света Тројице: свет си, свет, свет, Боже, помилуј нас Богородицом.

И сада: Судија ће доћи изненада и откриће се свачија дела, но са страхом вичемо у поноћи: свет си, свет, свет, Боже, помилуј нас Богородицом.

Господе, помилуј. (12 пута)

И молитву ову:

Молитва Пресветој Тројици

Уставши од сна, благодарим Ти, Света Тројице, што се због Своје велике доброте и дуготрпељивости ниси разљутила на мене лењивог и грешног, нити ме погубила због безакоња мојих, него си показала Своје уобичајено човекољубље и подигла мене који сам лежао несвесно да Ти јутрењујем и славим моћ Твоју. И сада просвети моје духовне очи, отвори моја уста да се поучавам речима Твојим и разумем заповести Твоје и творим вољу Твоју и певам Тебе у срдачном исповедању и славим пресвето Име Твоје, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Онда: Слава Ти, Царе, Боже, Сведржитељу, Који си Твојим божанским и човекољубивим промислом удостојио мене грешног и недостојног да устанем од сна и да погледам Твој светли дан. Прими, Господе, глас молитве моје као и светих Умних Сила Твојих, и дај да Ти чистим срцем и смиреним духом приносим хвалу са нечистих усана мојих, да и ја грешник будем са упаљеном свећом душе моје у реду са мудрим девојкама, славећи Тебе у Оцу и Духу Светоме слављенога Бога Сина. Амин.

Ходите, поклонимо се Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите, поклонимо се и припаднимо Христу, Цару нашем Богу! (поклон)

Ходите, поклонимо се и припаднимо самоме Христу, Цару и Богу нашем! (поклон)

Псалм 50

Помилуј ме, Боже, по великој милости Својој и по обилном милосрђу Свом очисти безакоње моје. Опери ме добро од безакоња мога и од греха мога очисти ме. Јер безакоње своје ја знам и грех је мој стално преда мном. Теби јединоме сагреших и зло пред Тобом учиних, а Ти си праведан у речима Својим и чист у суду Своме. Гле, у безакоњима се зачех и у гресима роди ме мати моја. Гле, истину љубиш и јављаш ми непознатости и тајне свемудрости Своје. Покропи ме исопом и очистићу се; умиј ме, и бићу бељи од снега. Дај ми да слушам радост и весеље, да се прену кости потрвене. Одврати лице Своје од грехова мојих и сва безакоња моја очисти. Срце чисто сагради у мени, Боже, и Дух прав обнови у мени. Не одгурни ме од лица Твога и Духа Твога Светога не одузми од мене. Дај ми радост спасења Твога и духом владалачким учврсти ме. Научићу безаконике путевима Твојим, и безбожници ће се обратити Теби. Избави ме од крви, Боже, Боже спасења мога; обрадоваће се језик мој правди Твојој. Господе, отвори уста моја и она ће казивати славу Твоју. Јер да си хтео жртве, ја бих Ти принео; за жртве паљенице не мариш. Жртва је Богу дух скрушен; срце скрушено и смерно Бог неће одбацити. По доброти Својој, Господе, чини добро Сиону и нека се подигну зидови јерусалимски. Онда ће Ти бити миле жртве правде, приноси и жртве паљенице; тада ће метати на жртвеник Твој теоце.

Симбол вере

Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивога и невидљивога.

И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божијег, Јединородног, рођеног од Оца пре свих векова; Светлост од Светлости, Бога истинитога од Бога истинитога, рођеног, а не створеног, Једносушног Оцу, кроз Кога је све постало;

Који је ради нас људи и ради нашега спасења сишао с небеса, и овлапотио се од Духа Светога и Марије Дјеве, и постао човек;

И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и био погребен;

И Који је васкрсао у трећи дан по Писму;

И Који се вазнео на небеса и седи са десне стране Оца;

И Који ће опет доћи са славом да суди живима и мртвима, и Његовом Царству неће бити краја.

И у Духа Светога, Господа Животворнога, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и слави, Који је говорио кроз пророке.

У једну свету, саборну и апостолску Цркву.

Исповедам једно крштење за отпуштење грехова.

Чекам васкрсење мртвих.

И живот будућег века. Амин.

 

Објаву припремила

Анђелка Кузмановић


Прочитајте и остале јутарње молитве:

ЈУТАРЊА МОЛИТВА - други део - кликните и прочитајте

ЈУТАРЊА МОЛИТВА СВЕТОГ ФИЛАРЕТА - кликните и прочитајте

ЈУТАРЊА МОЛИТВА СВЕТОГ ЈОВАНА КРОНШТАТСКОГ - кликните и прочитајте

ЈУТАРЊА МОЛИТВА ОПТИНСКИХ СТАРАЦА - кликните и прочитајте