ВЕЧЕРЊА МОЛИТВА

"Молитва је побожно управљање душе човекове Богу", говори Блаженопочивши Патријарх Павле, "или беседа срца са Богом, кроз коју, представљајући невидљиво Бога пред собом, човек излива пред Њим осећања своје душе. Нема ничег драгоценијег од молитве у животу човечијем. Она и немогуће чини могућим, тешко чини лаким, неугодно претвара у угодно. Молитва је толико потребна човековој души, колико и ваздух дисању. Ко се не моли, тај је лишен разговора са Богом, сличан је сувом, неплодном дрвету које се сече и у огањ баца (Мат. 7, 19)".

ВЕЧЕРЊА МОЛИТВА

Почетак: Благословен Бог наш...

Ако није свештеник: Молитвама светих Отаца наших, Господе Исусе Христе, Боже наш, помилуј нас.

Затим:

Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас. (чита се три пута, са крсним знамењем и појасним поклоном)

Слава; И сада;

Пресвета Тројице, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Господе, помилуј. (трипут)

Слава; И сада;

Оче наш Који си на небесима, да се свети име Твоје, да дође Царство Твоје, да буде воља Твоја и на земљи као што је на небу; хлеб наш насушни дај нам данас; и опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим; и не уведи нас у искушење, но избави нас од нечастивога.

Онда: Симбол вере.

Тропари, глас 6:

Помилуј нас, Господе, помилуј нас јер ми грешници, немајући никаквог оправдања, приносимо Теби као Владици ову молитву: помилуј нас.

Слава: Господе, помилуј нас, јер се у Тебе уздамо; не гневи се јако на нас, нити помињи безакоња наша, но и сада као милостив поглeдај и избави нас од непријатеља наших: јер си Ти Бог наш, и ми смо народ Твој, сви смо дело руку Твојих, и име Твоје призивамо.

И сада: Отвори нам двери милосрђа, Благословена Богородице, да не пропаднемо ми који се у Тебе надмо, но да се Тобом избавимо од беда: јер си Ти спасење рода хришћанскога.

Господе, помилуј. (12 пута)

Молитва прва: Богу Оцу, Светог Макарија Великог

Боже вечни и царе сваког створења, Који си ме удостојио да доживим до овога часа, опрости ми грехе које учиних овога дана делом, речју и мишљу. И очисти, Господе, смирену душу моју од сваке прљавштине тела и духа. И дај ми, Господе, да ми сан ове ноћи прође у миру, да бих, уставши са скромне постеље, угађао пресветом Имену Твом, у све дане живота мога, и победио телесне и бестелесне непријатеље који војују на мене. И избави ме, Господе, од сујетних помисли и рђавих жеља које ме прљају. Јер је Твоје Царство, и сила, и слава, Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва друга: Господу Исусу Христу, Светог Антиоха

Сведржитељу, речи Очева, једини савршени Исусе Христе, из великог милосрђа Свог никада се не одвајај од мене, слуге Твога, већ свагда у мени обитавај. Исусе, добри пастиру Својих оваца, немој ме предати побуни змијиној и немој ме оставити жељи сатаниној, јер се у мени налази семе трулежи. Стога Господе Боже, обожавани Царе Свети Исусе Христе, сачувај ме у сну незалазном светлошћу, Духом Твојим Светим, којим си осветио Своје ученике. Дај, Господе, и мени недостојном слуги Твом спасење Твоје на постељи мојој; просвети ум мој светлошћу знања светог Еванђеља Твог, душу – љубављу Крста Твог, срце – чистотом речи Твоје, тело моје – Твојом бестрасном страшћу, мисао моју – Твојом смерношћу сачувај, и подигни ме у потребно време на Твоје славословље. Јер си свепрослављен са беспочетним Твојим Оцем и с Пресветим Духом занавек. Амин.

Молитва трећа: Пресветом Духу

Господе, Царе Небесни, Утешитељу, Душе Истине, обаспи милосрђем и помилуј ме, грешнога слугу Твога, и отпусти ми недостојном и прости све што Ти данас сагреших као човек, чак и не као човек, већ и горе од скота: моје грехе хотимичне и нехотимичне, знане и незнане, оне из младости, и оне од науке зле, и оне од непромишљености и мрзовоље. Ако се именом Твојим клех, или га похулих у мисли својој, или кога укорих, или кога оклеветах гневом својим, или ожалостих, или се ради чега разљутих, или слагах, или незгодно спах, или сиромах дође к мени и ја га не погледах, или брата свога ожалостих, или се свадих, или кога осудих, или се надух, или се погордих, или се разгневих, или док стајах на молитви, ум се мој косну зла овога света, или на разврат помислих, или се преједох, или се опих, или се лудо смејах, или зло помислих, или видевши туђу лепоту, бих њоме рањен у срцу, или говорих што не теба, или се насмејах греху брата свога – моји су греси безбројни – или бејах лењ за молитву, или што друго рђаво учиних, не сећам се; јер све то и више од тога учиних. Помилуј ме, Творче, Господару мој, мрзовољног и недостојног слугу Твог, и остави ми, и отпусти, и опрости ми, као благ и човекољубив, да с миром легнем, запспим и отпочинем ја блудни, грешни и јадни; и поклнићу се, и опеваћу и прославићу пречасно име Твоје, са Оцем и Јединородним Сином Његовим, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва четврта: Светог Макарија Великог

Шта ћу Ти поднети или чиме ћу Ти узвратити, неизмерно добротворни бесмртни Царе, милосрдни и човекољубиви Господе, јер си мене, који сам лењ за службу Теби и који нисам ништа добро учинио, довео до краја овог минулог дана, устројавајући обраћење и сапсење души мојој? Буди милостив мени грешноме и лишеноме сваког доброг дела. Подигни душу моју палу, оскрнављену безмерним гресима, и уклони из мене сваку рђаву помисао овог видљивог живота. Једини Безгрешни, опрости моја сагрешења којима Ти згреших овога дана свесно и несвесно, речју и делом и мишљу, и свим својим чулима. Ти Сам штитећи ме, сачувај ме Својом божанском влашћу и неисказаним човекољубљем и силом од сваке противничке напасти. Очисти, Боже, очисти мноштво грехова мојих. Благоизволи, Господе, да ме избавиш од замке ђаволске, и спаси душу моју страсну, и озари ме светлошћу лица Свога када дођеш у слави, и сада учни да заспим невиним сном и без маштања. И сачувај несмућеном мисао слуге Твога, и сву сатанину делатност одагнај од мене, и просвети духовне очи срца мога, да не заспим на смрт. И пошаљи ми Анђела мира, Чувара и наставника душе и тела мога, да ме избави од непријатеља мојих да, уставши с постеље своје, поднесем Теби захвалне молбе. О Господе, услиши мене, вољом и савешћу гершног и убогог слугу Твога; даруј ми да се, пошто устанем, поучим речима Твојим, и учини да Анђели Твоји отерају далеко од мене ђаволску мрзовољу да бих благословио Твоје свето име и прославио и славио Пречисту Богородицу Марију, коју си нама грешнима дао као заступницу, и прими Њу Која се моли за нас, јер знам да подржава Твоје човекољубље и не престаје да се моли. Њеним заступништвом, и знамењем Часнога Крста, и ради свих Светитеља Твојих, сачувај убогу душу моју, Исусе Христе Боже наш, јер си свет и свепрослављен занавек. Амин.

Молитва пета

Господе Боже наш, што сагреших овога дана речју, делом и мишљу, опрости ми као благ и човекољубив. Подари ми миран и тих сан; пошаљи ми Свог Анђела Чувара који ме крили и чува од свакога зла. Јер си Ти чувар душа и тела наших, и Теби славу узносимо, Оцу и Сину и Светоме Духу, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва шеста

Господе Боже наш, у Кога веровасмо, и Чије Име изнад свакога имена призивамо, дај нама који одлазимо на спавање одмор души и телу, и сачувај нас од сваког сањарења и тамне сласти; заустави навалу страсти; угаси распаљене прохтеве телесне; дај нам да целомудрено поживимо у делима и речима, да водећи добродетељни живот, не отпаднемо од Твојих обећаних добара, јер си благословен занавек. Амин.

Молитва седма: Светог Јована Златуостог

Молитве молебне, по броју двадесет и четири, према дневним и ноћним часовима

Дневне: Господе, не лиши ме Својих небеских блага! Господе, избави ме вечних мука! Господе, сагреших ли умом или мишљу, речју или делом, опрости ми! Господе, избави ме сваког незнања, и заборавности и малодушности, и окамењене неосетљивости! Господе, избави ме од сваког искушења! Господе, просвети моје срце које помрачи рђава жеља! Господе, ја као човек сагреших, а Ти као милосрдни Бог помилуј ме, видећи немоћ душе моје! Господе, пошаљи ми у помоћ благодат Своју да прославим свето Име Твоје! Господе Исусе Христе, запиши ме слугу Твог у књигу живота, и подари ми добар крај! Господе Боже мој, иако ништа добро не учиних пред Тобом, ипак ми дај да по благодати Твојој поставим добар почетак! Господе неба и земље, помени мене грешног слугу Твог, гадног и нечистог, у Царству Свом! Амин.

Ноћне: Господе, прими ме у покајању! Господе, не остави ме! Господе, не уведи ме у искушење! Господе, дај ми сузе и сећање на смрт, и умиљење! Господе, дај ми помисао за исповедање грехова мојих! Господе, дај ми смерност, целомудреност и послушност! Господе, дај ми трпљење, великодушност и кротост! Господе, засади у мени корен сваког добра – страх Твој у срцу мом! Господе, удостој ме да Те љубим свом душом својом и мишљу, и да у свему творим вољу Твоју! Господе, заклони ме од неких људи, и демона, и страсти, и од сваке друге неприличне ствари! Господе, знаш шта чиниш, како Ти хоћеш, нека буде воља Твоја и у мени грешном, јер си благословен занавек! Амин.

Молитва осма: Господу Исусу Христу

Господе Исусе Христе, Сине Божји, ради молитава Пречасне Мајке Твоје, и бестелесних Анђела Твојих,  и Пророка и Претече и Крститеља Твога, и богоречитих Апостола, светлих и добропобедних Мученика, преподобних и богоносних Отаца, свих Светих, избави ме од садашње напасти ђаволске. О Господе мој и Творче, Ти Који не желиш смрти грешнику, него да се обрати и жив буде, дај обраћење и мени бедном и недостојном, отми ме из чељусти погубне змије која је зинула да ме прогута и сведе жива у пакао. О Господе мој, утехо моја, Који си се ради мене кукавног обукао у трошно тело, ишчупај ме из беде и подај утеху души мојој јадној. Усади у срце моје да творим заповести Твоје, и да напустим дела зла и добијем блаженства Твоја, јер се у Тебе уздам, Господе, спаси ме.

Молитва девета: Пресветој Богородици (Петра инока студитског)

Припадајући Пречистој Матери Божјој, ја бедни молим се: Ти знаш, Царице, да ја непрестано грешим и гневим Сина Твог и Бога мог; и ако се много пута кајем, испадам лажљивац пред Богом; и кајем се дршћући, да ме Господ не порази; но убрзо опет то исто чиним. Знајући то, Владичице моја Госпођо Богородице, молим Те да се смилујеш на мене, да ме укрепиш и да ми даш да чиним оно што је добро. Јер Ти знаш, Владичице моја Богородице, да ја мрзим своја зла дела и свом мишљу својом волим закон Бога мог. Али не знам, Госпођо Пречиста, зашто оно што мрзим, то и волим, а оно што је добро, обилазим. Не попуштај, Пречиста, вољи мојој да се врши, јер је небогоугодна, него нека буде воља Сина Твог и Бога мог: нека ме Он спасе, и уразуми, и подари ми благодат Светога Духа, да бих од сада престао са чињењем зла и остало време поживео по заповестима Сина Твог, Коме приличи свака слава, част и моћ, са беспочетним Оцем Његовим, и Пресветим и Благим и Животворним Духом Његовим, сада и увек и у векове векова. Амин.

Молитва десета: Пресветој Богородици

Блага Мајко Благога Цара, пречиста и Благословена Богородице Маријо, милост Сина Твог и Бога нашег излиј на моју страсну душу и Твојим молитвама упути ме на добра дела, да бих остало време живота свог провео без порока и Тобом Рај нашао, Богородице Дјево, једина Чиста и Благословена.

Молитва једанаеста: Светом Анђелу Чувару

Анђеле Христов, Чувару мој свети и покровитељу душе и тела мога, опрости ми све што згреших у данашњи дан и избави ме од свакога зла непријатељског ми противника, да не бих никаквим грехом разгневио Бога мог, но моли се за мене грешног и недостојног слугу, да ме покажеш достојна доброте и милости Свесвете Тројице, и Матере Господа мога Исуса Христа, и свих Светих! Амин.

Онда кондак Богородици:

Теби, Богородице, Војвоткињи Која се бори за нас, ми, слуге Твоје, узносимо победне захвалне песме, јер смо се избавили од зала. Но и сада, пошто имаш непобедиву моћ, ослободи нас од свих опасности, да Ти кличемо: Радуј се, Невесто Неневесна!

Затим: Преславна Приснодјево, Мајко Христа Бога, принеси нашу молитву Сину Твом и Богу нашем, да спасе Тобом душе наше.

Сву наду своју полажем на Тебе, Мајко Божја, сачувај ме под окриљем Својим.

Богородице Дјево, не заборави мене грешнога коме треба Твоја помоћ и Твоје заступништво, јер се у Тебе узда душа моја, и помилуј ме.

Онда молитва Светог Јоаникија:

Надање је моје Отац, прибежиште је моје Син, заштита је моја Дух Свети, Тројице Света, слава Ти!

Затим: достојно је ваистину да Блаженом зовемо Тебе Богородицу, увек Блажену и Свебеспрекорну, и Матер Бога нашега. Часнију од Херувима и славнију неупоредиво од Серафима, Тебе што Бога Реч непорочно роди, ваистину Богородицу, ми Те величамо.

Слава Оцу и Сину и Светоме Духу, и сада и увек и у векове векова. Амин.

Господе, помилуј. (трипут)

И отпуст: Господе Исусе Христе Сине Божји, ради молитава Твоје Пречисте Мајке, и преподобних и богоносних Отаца наших, и сви Светих, спаси ме грешнога!

Молитва Светога Јована Дамаскина (изговарај указујући на своју постељу)

Човекољубиви Господару, неће ли ми ова постеља бити гроб или ћеш душу моју бедну још обасјати даном? Ето, преда мном је гроб; ето, преда мном стоји смрт! Господе, бојим се Твога суда и бескрајних мука, а не престајем чинити зло; Тебе Господа Бога свог свагда разгневљујем, и Пречисту Твоју Матер, и све Небеске Силе, и мог светог Анђела Чувара. Знам, Господе, да сам недостојан Твога човекољубља, а достојан сам сваке осуде и муке, но, Господе, хтео ја или не, спаси ме. Јер ако праведника спасеш, то није ништа нарочито; и ако чистога помилујеш, то није ништа чудновато, јер су достојни Твоје милости. Али, на мени грешном учини чудо милости Своје; у томе покажи чудо човекољубља Свог, да не надвлада моја грешност Твоју неисказану доброту и милосрђе; и како хоћеш, уради са мном.

Онда са поклоном до земље говори:

Клањам се Теби, Пресвета Тројице, Једносушна, Животворна и Нераздељива: Оче, и Сине, и Свети Душе; верујем у Тебе, и исповедам, славим, благодарим, хвалим, почитујем, и величам Те и молим: помилуј мене непотребног слугу Твог. (трипут)

Клањам се Теби, Пресвета Богородице, Ти си нам Својим Рођењем показала Светлост истиниту, Царице неба и земље: Надо безнадежних, Помоћнице немоћних и Заступнице свих грешних; Ти ме закрили и сачувај од свих опасности и невоља душевних и телесних; и молим Ти се, свемоћним молитвама Својим буди ми заступница. (поклон)

Пресвета Владарко Богородице, прими ово мало мољење и поднеси га Сину Твом и Богу нашем, да Тебе ради спасе и просвети душе наше. (поклон)

Сви небески чинови: Серафими, Херувими, Престоли, Господства, Силе, Власти, Поглаварства, Арханђели и Анђели, молим вам се и преклињем вас, молите се Богу за мене грешног. (поклон)

Свети велики Јоване, Пророче, Претечо и Крститељу Господњи, који си пострадао за Христа и стекао слободу пред Господом, помоли се за мене грешног да се спасем молитвама твојим. (поклон)

Свети Божији Апостоли, Пророци, Мученици; Светитељи, Посници, Преподобни, Праведни, Пустињаци, Црнорисци, Патријарси, и сви Свети, страдали сте за Христа и стекли слободу пред Господом, молите се за мене грешног да се спасем молитвама вашим. (поклон)

Свети Јоване Златоусте, са Василијем Великим, Григоријем Богословом и чудотворцем Николајем, и са свима светим Свештеноначалницима, помозите ми и помилујте ме вашим молитвама Богу и заузимањем. (поклон)

Преподобни и богоносни оци наши: Антоније и Теодосије, Јевтимије, Теоктисте, Саво, Онуфрије, Јоване Дамаскине, Симеоне Нови Богослове, и сви преподобни, молите Бога за мене грешног. (поклон)

Свети српски просветитељи и учетељи: Саво, Симеоне, Арсеније, Максиме, Василије, Петре, и сви светитељи, Испосници, Пустињаци, Исповедници и Мученици земље српске, непрестаним молитвама својим Господу Сладчајшем просветите, научите и спасите мене грешног. (поклон)

Све свете жене: Мироносице, Мученице, Преподобне и Девственице, достојно Христу послужисте – молите Бога за мене грешног. (поклон)

Непобедива и божанска сило Часног и Животворног Крста Господњег, не остави ме грешног, него ме силом твојом заштити од сваког душевног и телесног искушења. (поклон)

Пресвета Владарко Богородице, надо свих хришћана, ми немамо другу наду и поуздање осим Тебе, Свечиста Владарко моја Госпођо Богородице, Мајко Христа Бога мог, стога помилуј ме и избави ме од свих зала мојих и умоли Милостивог Сина Свог и Бога мог да помилује бедну душу моју, да ме избави од вечних мука и удостоји Царства Свог. (поклон)

Свети Анђеле, Хранитељу мој, закрили ме крилима доброте Твоје, и одагнај од мене свако лукаво дејство ђаволско, и моли Бога за мене грешног. (поклон)

И онда говори ово:

Просвети очи моје Христе Боже, да не бих некад заспао на смрт, да не би некад рекао враг мој: учврстих се на њему.

Затим:

Слава: Заштитник душе моје буди, Боже, јер ходим усред многих замки; избави ме од њих и спаси ме, Благи, као човекољубац.

И сада: Неућутно прослављајмо Преславну Божју Мајку, Која је светија и од Светих Анђела, исповедајући је срцем и устима као Богородицу, јер нам је ваистину родила Бога оваплоћеног, и непрестано се моли за душе наше.

Онда целивај крст свој и прекрсти крстом постељу своју од узглавља до ногу, тако и са свих страна, говорећи Молитву Часноме Крсту:

Слава, Господе, Крсту Твоме Часноме!

Нека васкрсне Бог, и нека се развеју непријатељи Његови, и нека беже од лица Његова они који Га мрзе. Нека ишчезну као што ишчезава дим, као што се топи восак на домаку огња; тако нека изгину ђаволи пред лицем оних који љубе Бога и осењуј се крсним знаком, и који радосно говоре; Радуј се, Пречасни и Животворни Крсте Господњи, који прогониш ђаволе силом Распетога на теби Господа нашег Исуса Христа, Који је сишао у пакао и сатро силу ђаволску, и Који нам је даровао тебе, Крст Свој Часни, за прогнање свакога противника. О Пречасни и Животоворни Крсте Господњи, помажи ми увек са Светом Владарком Дјевом Богородицом, и са свима Светима занавек! Амин.

Онда уместо опроштаја:

Разреши, отпусти, прости, Боже, сагрешења наша вољна и невољна, она – у речи и делу, она – у знању и незнању, она – у дану и у ноћи, она – у уму и у помисли – све нам прости као благ и човекољубив.

Молитва

Прости, човекољубиви Господе, оне који нас мрзе и вређају. Чини добро онима који добро чине. Браћи и сродницима нашим даруј оно што траже за своје спасење и живот вечни. Болесне посети и подај им исцељење. Оне на мору руководи. Путнцима буди сапутник. Цркву помажи. Подари опроштај грехова онима што нам служе и што нас воле. Помилуј по великој милости Својој оне који захтевају од нас недостојних да се молимо за њих. Помени, Господе, преминуле оце и браћу нашу и упокој их где сија светлост лица Твога. Сети се, Господе, заробљене браће наше и избави их од сваке невоље. Сети се, Господе, оних који дарове доносе и добро чине у светим црквама Твојим и подај им оно што траже за своје спасење и живот вечни. Сети се, Господе, и нас смирених и грешних и недостојних слугу Твојих, и просвети ум наш светлошћу знања Твог, и води нас стазом заповести Својих – молитвама Пречисте Владарке наше Богородице и Приснодјеве Марије, и свих Светих Твојих, јер си Благословен кроза све векове. Амин.

Свакодневно исповедање грехова:

Теби Господу Богу моме и Творцу, у Светој Тројици Једноме, Слављеноме и Обожаваноме, Оцу и Сину и Светоме Духу, исповедам све грехе своје које начиних у току целог живота свог, и сваког часа, и у садашње време и у прошле дане и ноћи, делом, речју, мишљу, преједањем, препијањем, тајноједењем, празнословљем, мрзовољом, лењошћу, препирањем, непослушношћу, оговарањем, осуђивањем, нехатом, самољубљем, похлепношћу, грамжљивошћу, говорењем неистине, непоштеном зарадом, лакомошћу, суревнивошћу, завишћу, гневом, злопамћењем, мржњом, закидањем, и свима својим чулима: видом, слухом, мирисом, укусом, пипањем, и осталим својим гресима, како душевним тако и телесним, помоћу којих разгневих Тебе Бога мог и Творца, и неправду нанесох ближњем свом – жалећи за све то, објављујем себе кривим пред Тобом, Богом мојим, и имам жељу да се кајем; само, Господе Боже мој, помози ми, смирено Те молим са сузама. А прошле грехе моје опрости ми милосрђем Твојим и као благ и човекољубив разреши ме од свих ових грехова које изложих пред Тобом.

Молитва пре спавања, против искушења у сну

Преславни Господе, Непролазни, Чисити, Једини Безгрешни, очисит мене, слугу Твога, од сваке нечистоте тела и духа, покажи ме чиста благодаћу Христа Бога, и освети ме силаском Светога Духа Твог, да бих се, тргнувши се од магле нечистих маштања ђаволских и свакога искушења, удостојио да у потребно време приступим и примим чудесне и страшне Тајне Твоје. Јер Ти благосиљаш и освећујеш све и сва, Боже наш, и Теби славу узносимо, са Јединородним Твојим Сином и са Пресветим Духом, сада и увек и у векове векова. Амин.

Када одлазиш на спавање, изговори:

У руке Твоје, Господе Исусе Христе, Боже мој, предајем дух свој: Ти ме благослови, Ти ме помилуј и живот вечни даруј ми. Амин.

 

Објаву припремила

Анђелка Кузмановић

ЈУТАРЊА МОЛИТВА - први део - кликните и прочитајте

ЈУТАРЊА МОЛИТВА - други део - кликните и прочитајте