ХУЛА И ПСОВКА НА БОГА - ПРВИ ДЕО

Шта је грех??? Грех је не ићи Христовим путем!!!

"Не узимај узалуд име Господа Бога својега" (Трећа Божја заповест)

Велики си, Господе, и чудесна су дела твоја, и никакава реч није у стању да опише чудеса твоја!

Кад се човек нађе опкољен дивљим зверима, и док се год нада само у своју снагу и вештину, дотле изгледа слаб и смешан гладним зверовима. Но у тренутку када призове Име Божје у помоћ, он постаје одједанпут страшан зверовима.

Хула и псовка на Бога, на Светога Духа Божјег није обичан грех, већ грех учињен са ђаволском упорношћу, злоћом и свесношћу. То је грех у коме се човек злонамерно изједначује са ђаволом: безочно псује и клевета Бога, печатом сатанске злобе запечаћује своје богоборство и духоборство. То је грех у коме се човек добровољно рађа од ђавола, и оца лажи и чини својим родитељем (Јн. 8, 44). Хула је на Светог Духа свака псовка имена Божјег и светиња Божјих, вређање свесвете славе Божје. Упорно псовати значи хулити на Светога Духа, јер то значи намерно предавати себе ђаволу и бити ђавоимен, свесно се и непрестано противити Духу Светоме (Д.А. 7, 51). Зато се непокајана псовка и хула на Духа Светога неће опростити, ни на овоме свету ни на ономе.

Због неопростиве хуле на Духа Светога Господ Христос је изобличавао фарисеје, као и Свети Јован Крститељ (Мт. 3, 7): "Породи аспидини, како можете добро говорити кад сте зли? Јер уста говоре од сувишка срца" (Мт. 12, 34). Овим речима открива порекло и извор њихове хуле: зле речи и псовке и хуле су род и поред злог срца и богохулне душе.

Иза зле мисли и зле речи и псовке стоји зло срце; иза злог осећања, иза злог дела, иза зле увреде и ругања, иза прељубе, иза убиства, и иза свих недела стоји зло срце човеково. Зато псовање је најбоље сведочење о томе како је зло и хулно срце у псовачу.

Срце човеково је ризница или добра или зла. Главно богаство човеково налази се у срцу, богаство добрим или злом. Из злог срца свог људи износе зло: зле речи и псовке о Богу, о Господу Христу, о Духу светом откривају не само њихово зло, већ и злоимено срце њихово.

Све што је у човеку има вечну важност: и зло и добро. Човеково добро има своју вечност, а то је рај; и човеково зло има своју вечност, а то је пакао. Зато Спаситељ и вели: "Ја вам кажем да ће за сваку празну реч коју рекну људи дати одговор у дан Суда. Јер ћеш се својим речима оправдати, и својим ћеш се речима осудити" (Мт. 12, 36-37). - "Празна реч, вели Свети Јован Златоуст, јесте реч несагласна са делом, реч лажна, која одише клеветом; празна реч је и псовка и све оно што побуђује на гнев или на непристојан смех, што је срамно, стидно, непристојно".

"Празна реч је свака она реч коју уста Христова не би изрекла." (Св. Авва Јустин)

На Страшноме Суду, у присуству безгрешног Судије Христа, сваки ће човек речима својим, изговореним за живота на земљи, или оправдати себе или осудити.

КЛИКНИ и прочитај ДРУГИ ДЕО - ХУЛА И ПСОВКА НА БОГА

раб Божји Ђорђе Сандић