Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

АСТРОЛОГИЈА И НУМЕРОЛОГИЈА - КАКАВ ЈЕ СТАВ ЦРКВЕ ПРЕМА ТАКВИМ УЧЕЊИМА?

Астрологија, нумерологија, бројчани низови и остале врсте сличних наука и учења данас су веома заступљени. Какав је став према астрологији и нумерологији? Да ли је исправно изучавати астрологију и примењивати је у пракси? Посебно ме занима учење др Григорија Петровича Грабавоја.

Бог добро дао!

Ако бисмо ушли у дијалог по људској логици, а не по Божијој, онда би на ово питање било још хиљаду зашто и какао! Међутим, бићемо веома конкретни, кратки и јасни.

Још у Старом завету је писано: "Ко гата по звездама небеским, по птицама, баје по кућама и пита за мртве, да је гад пред Богом!" Астрологија, нумерологија то је чиста обмана људске умотворине и демонске играрије. Све ово набројано је названо "вера у слепи случај". Ако би запитали свете оце, који су искусили најљуће борбе са дусима из поднебесја и након многих година тврдог подвизавања у аскези себе сасвим од греха и обичаја овог света сачували, шта Црква мили о астрологији и сличним учењима, заправо добили би одговор Исуса Христа, који је ово време већ предвидео и увидео да ће се лажни учитељи под видом "добра" појавити, не би ли многе обманули да се путем логике, тобож, приближе блаженству без Бога у неким вежбањима, мантрама, екстазама, итд. На једној икони свештеномученика Илариона московског на свитку пише овако: "Без Цркве нема спасења!" Дакле, из овога је јасно да све што нису за живота радили Апостоли, пророци, светитељи, преподобни монаси, погрешан је пут. Без исповести код свештеника и причешћа човек нема помирења са Богом и сједињења и зато данашњи човек лута и лута и само би нешто ново да проба, а већ проверено му је досадно, јер оно тражи истрајсност и напор у посту и молитви, поштеном раду и чувању од греха. Ко ово одбаци и сматра примитивним, он је већ на путу сигурне пропасти, јер "докону душу ђаво запошљава". Нико да се запита одакле то долази и како то да се лакше послуша и иде за тим, него оно што је Бог преко сина свог Исуса Христа оставио да ко следи и твори речи Његове има живот вечни. Коме Црква мајка није, томе ни Бог није Отац, говорили су наши стари људи.

 Духовни одговор дао

 баћушка Јован

 манастир Лешје

РУБРИКА ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА:

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs