Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

БАЈАЊЕ И ВРАЧАЊЕ НАД ИКОНАМА - КАКО ПРЕПОЗНАТИ БАЈАЛИЦЕ?

Бајање и гатање над иконама није ретка појава чак ни данас. Како препознати бајаче и њихове бајалице?

Помаже Бог!

Ако узмемо у обзир да ко приступа молитви немарно бива проклет - ако не престане с тим и на тај начин, онда на ово питање није тешко одговорити.

Људи савременог доба будући да нису већина упознали дух Православља бивају у старту заражени и убрзо и савладани духом Сујеверја који има хиљаду маски, а покаже своје право лице најчешће тек кад буде касно. Веома болна чињеница је да је неко на потпуно погрешном путу, готово у лавиринту из кога треба изаћи. Дакле, слепи случај, тако то називају свети Оци.

Иконе су маска за такозване исцелитеље новог доба и то по кућама својим и не слуте да су свети Оци и главе губили у очувању иконопоштовања и како нам ваља са њима поступати.  О бајању преко икона је срамно и страшно говорити да ће им оне (иконе) бити судије шта су надри лекари и исцелитељи пред њима говорили, какве речи употребили.

На жалост бива и таквих који се у својој самообмани осмељују да читају из Требника молитве свештеника које једино може да чита свештеник пред Богом и људима.

Ђакон не може читати те молитве иако припада клиру црквеном и важан је у служби, а пазите човек обичан чита и наплаћује услуге. Није ли то дрскост пред Богом?!

Симптоми таквих молитава или бајања "своје врсте речи измишљених су" вражија злурадост која напушта човека, он пар дана бива ослобођен или неко време да би га следећи пут кад се врати убедио за сва времена да му је помогло и опет испочетка, али сад све снажније и јаче бива. У кући све горе и горе. Зашто?!

Једноставно, помоћи у суштини и нема. Не долази одозго него одоздо из Таме. Иконе су само маска. Проблем су и ти који читају и бајају, јер нису смели то да чине, па им Бог не помаже иако се они иконама изјшњавају да то чине у име Бога и светаца.А  пацијенти не бивају трајно излечени, јер нечиста сила мрзи човека и нема стрпљења да много чека, веч га лаже и краде му душу. Онај који баје каже: „То је добро, видиш, мало помогло, долази чешће и биће ти боље.“

Да их неко пита: "А шта ви ту тражите јадници? Јесте ли се ту Крстили и дали обећање да ћете до краја живота служити Богу у Цркви?“

Најћчешће употребљаване молитве су Врачевске, али не и Врачарске и молитве седам светих младића за несаницу и личне речи које немају везе са Црквом, више народне умотворине које се римују вешто обликоване да пажњу незналице привуку. Да не говоримо о молитви кад наложе да се земља са гроба раствори у води и пије, то ће да те откључа да имаш срећу у животу и љубави.

Да резимирамо, најчешће и скоро увек иду код врачара, магова, биоенергетичара, гатара што у длан гледају и проричу судбину људи који не посте среду и петак не моле се ујутру и увече из православног молитвеника и немају духовника у својој цркви или оближњем манастиру.

Нажалост, појаве се на причест искористе гужву и немарност свештенослужитеља и људи их запамте да су били по кад кад у цркви и кажу да он има дар Божији...

А да ли је тако, реко бих да није и не може никад бити! 

Духовни одговор дао:

      баћушка Јован

      манастир Лешје

РУБРИКА ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА:

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs