Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

БЛУД И МОЖЕ ЛИ СЕ ПОБЕДИТИ ГРЕХ РУКОБЛУДА?

Блуд као и грех рукоблуда се може победити, сваки младић може да га победи. Некима је тешко сами да га победе, али уз духовно руковођење могу то победити под условом да буду искрени и да без стида могу да кажу своје помисли ономе ко их духовно руководи да победе ту нечистоту. Јер не треба да те стид свеже па да се не ослободиш тога, јер смо сви ми људи и прошли смо кроз то, неки су се борили и победили, а неки су се том греху препуштали и били побеђени.

 
    Људи се доста разликују, и кад је у питању рукоблуд такође, не падају сви на исти начин у тај грех. Питање је када ти обично паднеш, да ли падаш пред спавање кад лежеш, или ујутро кад се будиш из сна, или у току дана. У зависности од тога како падаш, зависи и савет за борбу. Постоје уопштени савети за све те три ситуације, али зависи и како ти сам падаш.

    Треба да се поставиш тако да порно филмове и часописе уопште не гледаш, јер тиме скрнавиш своја чула, и уводиш себе у борбу. Јер младића ако то гледа, не може да буде равнодушан и активирају се покрети тела, тело се успали и уђе се у борбу из које обично сластољубиви ум постаје издајник и човек пада у грех. Зато је најбоље да то уопште не гледаш, јер су ту људи јако неморалног живота, и зашто хришћанин да прља своја чула гледајући и слушајући те професионалне блуднике? А ми смо у светој Тајни Миропомазања помазали очи да гледамо оно што је добро, а не грешно, и да слушамо оно што је добро, а не оно што је грешно.

    Ако те пред спавање напада демон блуда, а то се дешава код неких кад легну у кревет и опусте тело, да им ђаво тад почне да убацује блудне маштарије и да падну тада у рукоблуд. Зато, ако се има напад пред спавање, одмах треба устати и стати на молитву док се тело сасвим не умири, а не само мало. И кад се тело сасвим умири од страсних покрета лећи на сапавање, ако се напад понови, поново устати и молити се док се тело не умири, и тада Бог да благодат да се не падне. Добро је молити се Богородици, или светим девственицима, или онима који су се показали победници у борби са блудним страстима као што су Марија Египћанка, или Мојсије Мурин.

    Ујутро када се млад човек буди, често бива и природан покрет у сну полног органа, што није страст, просто то је природан покрет. Али кад се човек пробуди и има тај покрет свог органа, најбоље је одмах да устане, прошета који корак, стане на молитву, и то све одмах и прође, то је најбоље. Никако није добро да човек лежи будан у кревету затворених очију, јер му тада ђаво убацује блудне маштарије и лако се падне у рукоблуд. Значи, ако одмах не устане, онда нека отвори очи, јер ће му ђаво убацивати блудне маштарије.

    У току дана младиће често нападне демон блуда када су сами у просторији, и тада их распали на грех и падну. Треба заволети молитву, или читање духовних књига, и запослити ум свој размишљањем о божанским стварима, тада нема простора за демона блуда.

    Битно је да се учиш да одбацујеш блудне помисли чим се појаве. Знаш да је то грех и чим се блудна помисао појави, ти је одбаци, и онда немаш борбу. А ако прихватиш блудну помисао, и почнеш да се наслађујеш размишљањем о њој, пад је неизбежан.

    Тек када престанеш са чињењем рукоблуда, осетићеш лакоћу у срцу и благодат Божију, осећаћеш се као нови човек. Ту благодат Бог не даје док је нечисто срце, тек кад се победи рукоблуд, Бог даје да се та благодат осети и радост је велика од те благодати. Дакле, вреди се уздржавати од тог греха, велика је радост души када живи чисто, и велика је похвала од Господа.

    Грех рукоблуда је тежак. Прво, ми смо посвећени Богу, сви ми који смо крштени смо посвећени Богу. Наше тело је храм Духа Светога, а ко скрнави храм Божији, разориће њега Бог. Јела су за стомак и стомак је за јела, али тело није за блуд, него за Господа. Када се ми причестимо, ми постајемо тело од тела Христовог, месо од меса Христовог, кост од кости Христове, крв од крви Христове, потајемо уд тела Христовог. И човек када чини рукоблуд, он се тиме греши о само тело Христово, скрнави га, јер је у нама Христос. Апостол Павле каже да ко чини рукоблуд да неће наследити Царство Божије, то можеш видети у посланиц 1. Коринћанима у глави 6 стих 9 и 10 (1. Кор. 6, 9-10) "Или не знате да неправедници неће наследити Царства Божијега? Не варајте се: ни блудници, ни идолопоклоници, ни прељубници, ни рукоблудници, ни мужеложници, ни лакомци, ни лопови, ни пијанице, ни опадачи, ни отимачи, неће наследити Царство Божије".

 

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs

 

Духовни одговор дао:

Протопрезвитер Милан Ристивојчевић

Сазнајте више о БЛУДИ:

БЛУД, РУКОБЛУД, КОНТРАЦЕПЦИЈА - Како се вратити на прави пут - кликните и прочитајте

БЛУД и шта је блду - кликните и прочитајте више

БЛУД и борба против њега - Архимандрит Рафаил Капелин - први део

БЛУД и борба против блуда - Архимандрит Рафаил Каплеин - други део

БЛУДНИ СИН из Јеванђелске приче - као тема ликовних радова основаца - кликните и прочитајте више

МОЛИТВОМ против БЛУДА и БЛУДНИХ СТРАСТИ - кликните и прочитајте више