Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

БЛУД, РУКОБЛУД И КОНТРАЦЕПЦИЈА - СА ДЕЧКОМ ПЛАНИРАМ ПОРОДИЦУ - КАКО СЕ ВРАТИТИ НА ПРАВИ ПУТ?

Блуд, рукоблуд и контрацептивна средства су греси који ме муче, поред самољубља и гнева. Крштена сам, али нисам одгајана у духу православља. Нисам редовна на Литургији. Студент сам, много учим, али се трудим да се помолим у току дана. Добила сам жељу да се исправим и да будем редовна на Литургији. Имам момка са којим планирам да се венчам кад завршим факултет. Како да се вратим са овог грешног пута на коме се сад налазим? Моју намеру да кренем правим путем отежава брат, који није крштен, а породица не мари за то. Нико око мене не обраћа пажњу на Бога.

У колико си успела да сагледаш  свој живот и у њему видиш своје грешке и грехове, па још желиш и да се поправиш ти си на добром и Богу милом путу.

Најпре што треба да учиниш је, да се припремиш за свету тајну покајања и да одеш на исповест код свештеника или свог духовника, ако имаш. Припремати се за свету тајну покајања значи жалити што си учинила преступе и грехе, према себи, према ближњима и према Богу. Затим омрзнути грех тако да, када се он поново жели и појави најпре у мислима, да га још тада одбациш. Грех након исповести и покајања ће сигурно поново покушати да те обузме, мораш да га истргнеш из мисли и из свог срца. За исповест се треба спремити, а ако треба и прибележити нешто, ради заборава или неког страха који се често јавља на исповести. Да ли је потребна епитимија тада ће проценити свештеник.

Након исповести и покајања искрена молитва преображава читаво биће. Не бих ти саветовао велико правило, већ само "Оче наш" да га искрено изговараш десетинама пута током дана тј. кад год можеш. На свету Литургију ОБАВЕЗНО сваке недеље, а причешће по благослову након исповести. Страсти ће нестати, али их никако не треба призивати гледањем неприличних филмова или часописа.

За брата и породицу се искрено моли и пали свеће воштанице као и до сада. Немој да га тераш да иде у цркву, али му сваки пут кажи да си ти била у цркви и шта за тебе значи одлазак у њу. Доћи ће време када ће и њега Господ призвати а то ће бити и твоја заслуга и успех. Момка пази и сазревајте у узајамном поштовању, разумевању, праштању и љубави, али не у страстима, јер оне распламсавају грех. Страст мора бити слушкиња свете тајне брака, а не разуздани господар похоте тела. Ако се препустиш страстима постаћеш као зубар који лечи зуб ампутирајући ногу.

Твоја савест те је призвала на богобојажљив пут. Моли се и превазићи ћеш све своје препреке. Радујем се што планираш брак, нека је благословено!

Духовни одговор дао:

Протопрезвитер Милан Ристивојчевић

 

Сазнајте више о блуду и блудним страстима пратећи следеће линкове:

БЛУД и шта је блуд - кликните и прочитајте више

БЛУД и како победити грех РУКОБЛУДА - кликните и прочитајте више о томе

БЛУД и борба против блуда - архимандрит Рафаил Карелин - први део

БЛУД и борба против блуда - архимандрит Рафаил Карелин - други део

БЛУДНИ СИН из Јеванђелске приче - као тема ликовних радова основаца - кликните и прочитајте више 

МОЛИТВОМ против БЛУДА и БЛУДНИХ СТРАСТИ - кликните и прочитајте више

 

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs