Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

ДА ЛИ СЕ ТРЕБА УЗДРЖАВАТИ ОД БРАЧНЕ ПОСТЕЉЕ ТОКОМ ПОСТА?

ПОСТ У БРАЧНОМ ЖИВОТУ - Блаженопочивши владика Стефан Жички

Супружници треба да се строго придржавају обичаја и заповести Цркве у међусобним односима, чувајући себе у чистоти о празницима, недељама, посним данима (средом и петком) имајући у виду речи преподобног Серафима и старца Амвросија да ће уколико буду кршили те заповести Цркве, постати подложни болестима, нарочито жене и деца...

Постоје случајеви када код хришћанских породица бива нарушена слога и једно од супружника пада у очајање због одбијања другог да извршава брачне односе, изазвано због ревности у уздржању. То се најчешће односи на периоде вишедневног поста. Овде је, сагласно препоруци апостола Павла уздржање могуће остварити само при једнодушној сагласности за то обоје супружника: оно не може имати места, ако је једноме од њих то оптерећење, да уздржавајући се губи свој душевни мир.

Но шта бива у том случају када једно од супружника неће да прихвати уздржање ни код једнодневног поста, или празника? Овде се сусрећемо са једном од опасности коју носи брак код људи различитих погледа и животних схватања. Овде су неизбежне душевне драме и дубоке трауме. По заповести апостола Павла супружници не требају да одбијају један другог, али при том ће бити нарушена светост празника, или поста.

Овде ми долазимо до закључка о томе колико је важна обазривост при избору супружника, то је предуслов за срећан брак. Брак који по својој суштини јесте добровољно потчињавање, лак и срећан је само тада, када се душа предаје благочестивом и добродетељном супругу, и није могуће избећи несрећу ако се супруг налази у власти страсти и греха. Не без разлога тугује апостол Павле за оним који живе у браку: „Али ће имати такве невоље тјелесне; а ја вас жалим“ (1. Кор. 7,28).

Духовни одговор приредио:

Протопрезвитер Милан Ристивојчевић

 

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs