Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

Да ли тренирати у теретани у време поста?

Да ли би требало да не тренирам у теретани у периоду поста? Пре свега, то мислим јер захтева јачу исхрану и слушање "специфичне" музике у току тренинга. Да ли се може пронаћи баланс или је најбоље не вежбати у току сва четири поста? Подразумева се да нећу у недељи у којој постим на води због причешћа. Хвала, поздрав.

 

Ваистину се роди!

Вежбати би требало редовно и не прекидати, а музика и исхрана су проблем. Најпре би требало установити о каквој музици се ради, јер ако није погодна за време поста, онда није погодна уопште. Начуо сам да се слуша музика која је агресивна да би подигла адреналин или да изврши “неки“ утицај на хормоне. То је погрешно, јер је доказано да агресивна музика негативно утиче на сву материју (воду) па тако и на човека, и то на ћелијском нивоу. Приликом избора музике требало би бити веома опрезан и ништа не слушати без консултације са духовником. Што се тиче исхране, познато нам је да постоје и такозвани посни протеини, на бази грашка или пасуља, па саветујемо да се мало више труда и бриге уложи око проналажења адекватне замене у посном облику. Боље би било да се смањи ниво оптерећења тренинга, него прекидати. Још једном подвлачимо,  јако је важно консултовати се са духовником која музика се слуша, јер од тога може зависити комплетно душевно стање.

 

Духовни одговор дао:

Архимандрит Михаило Биковић

Манастир Јовања