Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

ЕПИТИМИЈА - МОЖЕ ЛИ МИРЈАНИН ЗАХТЕВАТИ ЕПИТИМИЈУ ЗА СЕБЕ?

Колико је душекорисно бити под епитимијом? Да ли мирјани могу тражити од свог свештеника  епитимију или је то одлука коју свештеник сам каже? Читао сам да тешки греси (блуд, идење код саи баба итд) захтевају епитимију. Такође, ако сам се причестио данас, а планирам да се причестим и сутра, да ли је то исправан поступак?

Треба препустити расуђивању свештеника који нас исповеда да одлучи да ли да нам да епитимију или не, са вером да Господ преко њега говори. У супротном, ако ми тражимо и свештеник нам удовољи, ми онда творимо своју вољу, а не Божију. Препустити се Божијој вољи је спасоносно и послушање према свештенику је пречица до смирења које је мајка свих врлина.

Што се тиче причешћа треба размишљати искључиво о првом које долази као да је једино и непоновљиво. Тада за нас не би требало да постоји сутра, већ цело биће треба да буде присутно у садашњем тренутку, у супротном, ако се још нисмо причестили, а већ размишљамо о следећем, тиме омаловажавамо садашње причешће, као да оно није пуноћа већ нам треба додатак!

Духовни одговор дао:

Архимандрит Михаило Биковић

 

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs

ДУХОВНЕ ВЕЧЕРИ (ВИДЕО) - О ПРИПРЕМИ ЗА СВЕТУ ТАЈНУ ПРИЧЕШЋА - кликните да погледате