Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

ГДЕ ТРЕБА ДА БУДУ ПОСТАВЉЕНЕ ИКОНЕ У ПОРОДИЧНИМ ДОМОВИМА?

       Из 91.  канонског правила Светог Василија Великог (узетог из 27. главе Књиге о Духу Светоме блеженом Амфилохију), које улази у састав Књиге Правила, то јест црквених канона општеобавезних за све православне хришћане, ми сазнајемо да су се хришћани приликом савршавања молитви одвајкада окретали истоку: „Које нас је Писмо научило да се у молитви окрећемо ка истоку?“ Пита свети Василије и даље појашњава: „Јер сви гледамо ка истоку за време молитве, али мало на је који знамо, да кроз то тражимо древни рај, који је Бог засадио у Едему на истоку (Пост.2,8)“.

 

       Одатле је јасно да се, према правилима свете Православне Цркве, приликом молитве треба да окренемо ка истоку, услед чега су и олтари храмова окренути ка истоку. Уједно, оправдано је и то што се, према веома старом благочестивом руском обичају, иконе у домовима стављају у „почасни угао“, то јест у најлепши и најистакнутији, који је најпогоднији за постављање икона. Иконе се постављају у угао зато што је Господ Исус Христос Себе назвао“Крајеугаоним Каменом“ Цркве коју је основао, па природно треба да буде и „Крајеугаони Камен“ сваког хришћанског дома – „мале цркве“, што се символички и представља постављањем светих икона у најлепшем углу куће. Само по себи се разуме да од свих углова треба одабрати онај који је најприкладнији и најдоличнији да би ту биле постављене иконе. Осим тога, као древни обичај код нас је било прихваћено да се при уласку у кућу пре свега окрене лицем према светим иконама и да се пред њима начине три поклона, уз осењивање себе крсним знамењем, па да се тек потом поздрављају домаћини. Зато је природно да иконе треба да буду постављене у оном углу који први, да тако кажемо, „пада у очи“ ономе ко улази у собу. Такав најистакнутији и најприкладнији угао собе обично се и бира за  постављање икона и назива се „почасни угао“, понекад чак и независно од тога да ли јекренут ка истоку или не. Наравно, треба се трудити да се изабере онај угао који је окренут ка истоку,  али уједно и имати на уму како у истинском хришћанству не би смело да буде такве претеране и слепе привезаности за „слово закона“, у крајњој линији – онда када је реч о чисто обредном аспекту: Богу се можемо молити и клањати свуда, у свим правцима, на сваком месту владавине Његове (Пс.102,22), а не само када смо окренути ка истоку.

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs

 

Духовни одговор дао:

Протопрезвитер Милан Ристивојчевић