Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

ИСКУШЕЊЕ ИЛИ БОЖИЈА КАЗНА - КОЈА ЈЕ РАЗЛИКА?

Искушење или Божија казна (милост) у чему је разлика? Има ли разлике уопште и како схватити шта је искушење које нам сервира нечастиви, а шта Божија казна?

Бог помогао!!! Питање је веома добро, многе мучи и не знају  како да разумеју разлику између искушења и Божије "казне". Пре свега, треба да знаш да постоји Божије допуштење, а постоји и Божија воља. 
Кад смо већ ово споменули треба да знаш да "допуштење" најчешће бива када човек нешто смера да уради иако види и осећа по савести да није то, можда, Богу угодно или претходно не промисли добро о свему пре него неком делу приступи. Онда, ако је, ипак, активан хришћанин, који се редовно моли Богу, иде у цркву, Бог са њим ипак поступа "блаже". Шаље знакове и опомене преко људи да нас одврате од лоше замисли и дела. 
Ово све за почетника бива као да је у лавиринту и тешко схватљиво. Наравно, зависи колико је неко претходно у животу сачувао или упропастио савест гресима. Од савести много зависи. Уколико је чиста, а то значи, да је човек био родитељима послушан, навикао да послуша, да своју вољу брзо сломи, онда, брзо осети да је погрешио и да је неискусан довољно и цени старијих мишљење  и на крају као такав излази из могућег проблема, а самим тим од искушења која су за људе "као казне". 
Читај посланицу Апостола Јакова шта каже: "Немојте никад рећи Бог ме искушава, него твоја сопствена жеља која те мами и вара, и тако грех затрудневши рађа болест, а болести су весници смрти (духовне)."

А Божија воља је кад све иде по плану Божијем. Кад се човек очисти од самовоље онда се временом и човек научи да препозна вољу Господњу, па ради у славу Његову. Наравно, опрезно са смирењем и онда нема омашке, а онда неће бити ни казне за грех. Људи данас неуспех доживљавају као казну, а права казна Божија је увек лековита. Човека свака невоља очишћује, приземљује, да не лети високо у плановима и маштању, "ја ћу ово, па ћу оно", не, него све у себи почиње са "ако Бог да и тако даље".

Дакле, кажњава ђаво, а не Бог. Ђаво не зна да воли, он би нас сада све моментално упропастио грехом кад би Бог допустио. Али пошто је Бог извор живота и љубави онда то не бива, већ Бог чека да се човек покаје и да живи животом анђела и светитеља, да би му било добро и на овом и оном свету блажено рајски, прелепо!

 

Духовни одговор дао

баћушка Јован

 манастир Лешје

РУБРИКА ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА:

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs