Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

ЈОГА - ТЕЛЕСНО ВЕЖБАЊЕ НА КУРСЕВИМА ЈОГЕ ДА ЛИ ЈЕ ОДОБРЕНО ОД СТРАНЕ ЦРКВЕ?

Јога, као вид физичких вежби, да ли је у супротности са учењем Православне цркве? Да ли наша Црква одобрава телесно вежбање на курсевима јоге? Ако бих похађао часове јоге, да ли бих учинио грех? Ти часови јоге немају религијски карактер, не упражњавају се никакве мантре, већ обичне вежбе истезања и технике дисања. Један наш познат лекар, препоручује јогу, а црквен је човек.

У техници јога вежби са фискултурне стране, нема ничег лошег, али она и без медитације није само фискултура. Јога се ослања на потпуно дефинисану религију и одговарајућу духовну праксу. Јога позе имају типично ритуалне покрете руку и прстију (као на пр. серија вежби Поклоњења Сунцу, која представља древни ритуал благодарења соларном хинду божанству), којих нема у обичним вежбама истезања, и директно су наслеђе хиндуизма (те специфичне позе руку и прстију видимо код древних хинду божанстава). Зар ово не вређа хиршћанску савест? Зар се јасно не види ритуално наслеђе хинду традиције?

Православном хришћанину, дакле не приличи да иде код таквих "под именом Јоге".

Помоћ за технику срца и истезања треба потражити код искусног старијег физиотерапеута, који се није "уплео" ни са каквим религијским именом, него чисто медицинском вештином.

На једном месту прочитах да сви ти који полажу руке на нас да би помогли или показали на нама неком вежбом или каквом терапијом, уколико се не исповедају редовно код духовника и редовно похађају цркву и не примају Свето причешће, делују негативно на православног хришћанина, зато се многи и за обичне ствари не излече и зато им трајно не буде боље.

Индијска традиција претпоставља јогу од "8 степеника" (сад има и нешто што се зове "хришћанска јога" у којој сједињују јогу и хришћанску молитву, али је њена хиндуистичко - будистичка духовна суштина несместива са хришћанском вером и може да уведе у заблуду), у којој испуњавање физичких вежби заузима безначајни део програма, док је тежиште на умном и моралном очишћењу и коришћењу психичких сила за самоусавршавање. Осам степеника су: пет ограничења, пет дисциплина, физички положаји, ширење животне енергије, унутрашња фокусираност, концентрација, медитација и уроњеност. Технике дисања су усмерене на буђење тзв. кундалини - успаване сексуалне енергије, која се сублимира у "духовну енергију" и представља опасност, јер изводи психичку силу ван контроле.

Толико на ово питање, одговор суштински је да је позадина "паганизам" и додир са демонском науком под видом добра.

Духовни одговор дао

баћушка Јован

манастир Лешје

 

РУБРИКА ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА:

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs