Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

КАКО ИЗАБРАТИ КУМА ЗА ВЕНЧАЊЕ?

Како изабрати кума за венчање? Моја кћер је у дилеми кога да одабере за кума, другара из школе или другарицу којој је већ кумовала раније. Има мишљења да се кумство не узвраћа.

Бог ти помого,

Кумство, такође спада у сродство, само оно није крвно него је духовно тако да кажемо да је онај који буде сведок на крштењу духовни родитељ ономе ко се крштава. На самој Светој тајни крштења он јамчи за веру свога кумчета и тај однос би требао да буде и у разлици година. Бити кум је част, али и обавеза. Тражи надзор за развијање духовног и телесног живота над својим кумчићима. Духовно сродство се преноси са колена на колено. Уколико дође до нужне промене кумства са тим треба да се сложи "стари кум".

На венчању постоје два сведока (кума) њихова улога је нешто мања него онога на крштење и нису оба истог ранга тј. један је кум, а други је стари сват. Овај други (стари сват) може бити и крвно везан са младенцима, рецимо ујак, док главни кум не сме бити ни у каквом сродству са младенцима. Како се кумством постаје духовни родитељ, онда је немогуће да тај родитељ сада постане духовно дете тј. мора да се зна ко је коме кум, тзв. укрштено кумство не треба никад правити.

Дакле, држите се старог кумства. Сродници не смеју бити кумови. Кумови на крштењу треба да буду старији од својих кумчића. Не може се кумство узвраћати.

Духовни одговор дао:

протопрезвитер Милан Ристивојчевић

 

РУБРИКА ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА:

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs