Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

МОЛИТВА ЗА БЕЗДЕТНЕ СУПРУЖНИКЕ - НИСМО ВЕНЧАНИ У ЦРКВИ ДА ЛИ МОЖЕМО ПРИСУСТВОВАТИ МОЛИТВИ?

Молитва за бездетне родитеље – да ли супруг и ја можемо присуствовати молитви за бездетне супружнике, ако нисмо венчани у цркви?

Бог ти помогао,

Можете да присуствујете, али имајте на уму, ако не верујете у Свету тајну Брака, коју Црква благосиља, како онда можете очекивати од те исте Цркве да вам кроз молитву подари децу. 

На молитви можете, наравно, бити али вам не бих препоручио да прилазите када се законити супружници буду благосиљали вином и освећеном водом. Не зато што то свештеници  упозоравају да се не чини, већ зато, да не би имали већу штету него корист. Уздати се у Божије милосрђе је вера сваког хришћанина, али да би нас Бог препознао као своју децу морамо се и понашати као Његова деца. То укратко значи поштовати заповести Свете Цркве: Пост - најпре средом и петком, затим поштовати тј. постити 4 велика поста: Васкршњи, Апостолски (Петровски), Богородични (Госпојински) и Божићни. Учествовати у Светим тајнама, најпре крштење (њом се постаје хришћанин - дете Божије), затим Свете Литургије - присуствовати на њима и причешћивати се (наравно, за свету тајну Причешћа се треба припремати да на што достојнији начин постанемо заједничари Тела и Крви Христове), Свете тајне исповести (не само пред причешће, већ сваки пут када учинимо неки грех). Света тајна брака (када се одлучимо да оснујемо ПОРОДИЦУ), а не само да са неким желимо телесно да уживамо (ово је велики грех). Нарочито млади данас желе тако да живе заједно, без обавеза, да ПРОБАЈУ, а Божији благослов не може да се проба. Бог се не искушава.

Да би се живот у конкубинату или блуду исправио потребно је велико покајање и велике сузе. Својим животом показати да су нам дела по Божијим заповестима: не убиј, не кради, не лажи, не мрзи, не оговарај, не суди... Тада очекујемо милост Божију.

Дођите на молитву она увек може да помогне, а нека вам Милостиви Бог подари снаге за покајање и уведе вас из безакоња греха у поредак милости Божије.

 Духовни одговор дао:

 Протопрезвитер Милан Ристивојчевић

МОЛИТВА ЗА БЕЗДЕТНЕ СУПРУЖНИКЕ - НАЈАВА

РУБРИКА ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА:

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs