Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

ПРЕВАРИЛА САМ МОМКА - КАКО САД ДА НАЂЕМ МИР?

Преварила сам момка и много ми је криво због тога! Урадила сам то, јер у тренутку нисам имала довољно пажње од њега. Немир ме мучи већ неко време и не знам да ли постоји опрост за ово.

Сваки полни однос пре брака је грех, чак и ако је учињен  са дечком. Брачна постеља се благосиља за брак, а не ради телесног уживања. Они који се препусте пороцима тешко могу да остану верни једни другима у вези, јер се између њих губи чежња, а жели се увек стећи неко ново искуство, а новим, у једном тренутку, подразумева се нова личност тј. нови партнер, ово је наравно посматрано из психолошког момента. Посматрано са аспекта Цркве, као што рекох, односи пре брака представљају грех и то грех са последицама. Последице су улажење у нове везе и нове грехе. Касније и ако дође до брака са неким од изабраника, врло често брак је без деце. Господ, неретко, да би опоменуо блуднике даје им да се дете зачне не би ли их привео покајању и светој тајни брака. Ко ово препозна и тако поступи, враћа се хришћанском путу. Ко не препозна иде у још тежи и већи грех чедоморства.

Како поправити свој живот? Покајањем, које треба започети кроз исповест код свештеника или духовника. Одмах престати са грехом блуда. Затим, свом момку признати прељубу. Након опроштаја припремати се за свету тајну брака. Водити редован хришћански живот, што подразумева поштовање поста средом и петком и четири велика поста и похађање светих литургија сваке недеље и празника и након епитимије, ако је духовник да, обавезно се причестити.

Сваки човек има неки грех, некада већи, некада мањи, али исто тако светом тајном покајања и праштања поново се враћамо у заштиту Цркве и добијамо благослов за успешан и моралан живот у који се усељава мир и спокој. Нека је Господ на помоћи својом милошћу.

 

Духовни одговор дао:

Протопрезвитер Милан Ристивојчевић

РУБРИКА ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА:

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs