Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

ПСИХОЛОГИЈА И/ИЛИ ДУХОВНОСТ?

Какав је став Православне Цркве о литератури из савремене психологије? Наиме, књиге са којима сам у последње време највише у додиру везане су за моћ подсвести, самопомоћ, како бити срећан, успешан, у скаладу са "универзумом". Ту се нигде не спомињу ни православље ни Бог. Једино у случају књиге др Валерија Сињељникова "Заволи болест своју" може се наслутити да је спас у православљу. Такође, књиге Паула Коеља су ми постале сумњиве. Да ли такву литературу треба априори одбацити?

 

Помаже Бог!

Драго ми је да сте поставили ово питање, јер ми пружате прилику да одговарајући Вама на питање и други који читају ово рубрику сазнају неке чињенице.

Психологија, као реч долази од две речи: psiha што знаци душа и logos што значи реч, али може да има и значење "наука"! Дакле, Психологија је наука о души. Како је могуће изучавати оно што је божије без Бога? Немогуће, јер покушати одгонетнути све тајне душе са умом човека, макар он био и генијалац, ипак је ограничено капацитетом његове интелигенције и осталим ограничењима које човек има! Рецимо, да ли само оно што видимо и чујемо постоји? Да ли само оно што опипамо или помиришемо или окусимо постоји? Да ли ико данас може да каже да постоји само оно што наша чула могу да примете, а да остало прогласи непостојећим? Наравно да не може, јер одмах би га демантовало коришћење мобилних телефона, ТВ-а, радија и других ствари из наше свакодневице које раде на принципу електромагнетних таласа, који не могу да се опазе нашим чулима, а ипак су свуда око нас и не поричемо њихово постојање. Дакле, као што пламен свеће видите, осећате његову топлоту и уживате у његовој светлости, а не можете да измерите његову тежину, тако и душа, а по истом принципу је и постојање Бога свуда око нас. Шта нам је потребно да бисмо претворили сигнал мобилне телефоније у тон и слику? Апарат и антена! Исто тако нам је за божији сигнал потребан апарат и антена, а то смо добили рођењем.То су тело и душа!

Још нам је потребна једна ствар, а то је да подесимо наш апарат на божију фреквенцију да бисмо могли да претворимо у слику и тон! За то нам је потребан приручник за употребу како бисмо научили да подесимо фреквенцију. Приручник за употребу је Свето Писмо!

Што се тиче Пабла Коеља и сличних писаца, могу слободно да кажем да је то свесно оркестриран перфидни удар на људске душе жедне духовности и Бога. На жалост, непријатељ људског рода који је и отац лажи, често под маском квази духовности многе одводи на странпутицу. Често бесповратно! Узима, често, лик неког мистика и користи знатижељу код људи како би их увукао дубље у своје обмане, нудећи им сурогате духовности. Неретко, злоупотребљава и наш дечији део личности који воли да машта, воли тајне и слично, а онда упаковано у лепу обланду, сервира нам отров који неприметно гутамо! Од ове подметачине нико није безбедан, јер за све узрасте ова друга страна има прилагођене маске!

Све што је човеку потребно има у православној књижевности, а посебно у Светом Писму (Нови Завет).

Психологија је потребна, али Христоцентрична. За данашње проблеме са којима се срећемо неопходно је да Психологија и Православље сарађују и мислим да тако можемо постићи велике резултате! Прва велика ствар у Психологији која је обожена  је да доктор почиње да верује у излечење свог пацијента што данас у много примера није случај!!!

Духовни одговор дао:

Архимандрит Михаило Биковић

 

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs

ДУХОВНЕ ВЕЧЕРИ (ВИДЕО) - О ПРИПРЕМИ ЗА СВЕТУ ТАЈНУ ПРИЧЕШЋА - кликните да погледате