Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

ТРАНСПЛАНТАЦИЈА ОРГАНА - КОЈИ ЈЕ СТАВ ЦРКВЕ ПРЕМА ТРАНСПЛАНТАЦИЈИ?

Трансплантација органа је све чешћа тема у медијима и друштву. Многи позивају на завештање свога тела у циљу спасавања живота људи. Поборници трансплантације, позивају се и на Хришћанске врлине. Који је став цркве према трансплантацији органа?

Мислим да не постоји званичан став. Лично моје мишљење је да не треба потписивати никакве картоне за добровољно давање органа, јер онда остајтете на милост и немилост оних који треба да одлуче да ли да вас скину са апарата или не. Питање је онда колико је у њима савести. Треба знати да се људи буде из коме и после неколико година и настављају да живе, а сада се нема стрпљења, већ се такви проглашавају за мождано мртве, а онда се шаљу у резервне делове. Један човек у огранима вреди око 250.000 евра, можда и више, па Ви видите. Колико кошта један болнички дан одржавања човека на апаратима?

Други проблем је рецимо са срцем. Када се оно трансплантује, ко је човек који је примио срце (прочитајте књигу "Српско срце Јоханово")? Врло опасан терен. Ако сте већ толики човекољубац, онда једино некоме од чланова породице можете саопштити Вашу жељу да дају Ваше органе, али и онда саветујем никао срце и главу!

 

Духовни одговор дао:

Архимандрит Михаило Биковић


ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs

ДУХОВНЕ ВЕЧЕРИ (ВИДЕО) - О ПРИПРЕМИ ЗА СВЕТУ ТАЈНУ ПРИЧЕШЋА - кликните да погледате