Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

ВЕНЧАО НАС И ДЕТЕ КРСТИО КУМ КОЈИ НИЈЕ КРШТЕН - КАСНО САМ САЗНАЛА И ШТА ДА РАДИМ?

Венчао нас је кум који није крштен. Веначали смо се у цркви пре више од 20 година и крстили прво дете. Неколико година након крштења првог детета, сазнала сам да нас је венчао и дете крстио кум, који није био крштен. Кум се крстио после тога. Шта треба да урадим поводом овог случаја?

Света тајна венчања и крштења су тајне које се не понављају, дакле у том неком правцу се не може размишљати. Ваш кум је учинио велики грех, на жалост и висте у њему учествовали, али не свесно што и те како смањује вашу кривицу. Куму би требало рећи да је учинио грех тиме што је учествовао у светим тајнама некрштен, он то мора да зна. Ти треба са својим мужем да одеш код свештеника да се исповедите. Свештеник ће вас упутити шта даље трба да радите. Вероватно, након епитимије и вашег искреног покајања молићете се Господ уз Покајни Акатист.

Нема греха који Господ неће опростити онима који се искрено кају. Тако да, не треба да падате у очајање већ да приступите Светој тајни исповести, али обавезно да кума упознате са његовим поступком, не би ли и он прикупио снаге и пришао Светој тајни покајања. За дете не треба да бринеш Господ својом благодаћу надомешта људске немоћи и грехе људске очишћује.

Духовни одговор дао:

Протопрезвитер Милан Ристивојчевић

КУМ КО МОЖЕ БИТИ? - кликните и прочитајте одговор

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - кликните и прочитајте још питања и одговора из ове рубрике

УРЕДНИЧКИ ТИМ - НАША МИСИЈА И ВИЗИЈА - кликните за детаље

ПИТАЈТЕ ДУХОВНИКА - пошаљите емаил на:pitajte@crkvaub.rs