Пошаљите питање духовнику

Ми смо ту да саслушамо сваки Ваш предлог и сугестију али и да вам одговоримо на питања из духовног живота. Будите слободни да нам своје предлоге, сугестије, дилеме и питања упутите преко електронске поште , а неко од наших духовника ће вам са задовољством и уз Божију помоћ одговорити.

Приватност ваших питања и сугестија је загарантована, односно нико осим духовника ове рубрике неће знати шта је и ко је питао и предложио, осим ако нам не нагласите да желите да се зна шта потиче од вас.

Питања и предлози као и наши одговори на њих који нам се учине занимљивим налазиће се на овој страници да би и остали посетиоци могли да их прочитају. Због заштите приватности Bаш текст ће тада бити промењен тако да се не може ни претпоставити од кога потиче.

Веза са девојком ромске националности - да или не?

Поштовани, имам 25 година и дуго нисам имао девојку. Сада сам срео предобру девојку, дивну особу, која уме неизмерно да воли. Не може се описати сваки њен загрљај и поглед. Девојка изгледа нормално и лепа је, али мој отац познаје њеног ујака и каже да је припадник ромске националности. Иако и она и њени посте, славе крсну славу, моји се противе тој вези. За мене су људи добри или лоши, не разликујем људе према вери, националности или било чему. Заиста је тешко, родитељи су против свега, а она и ја смо пресрећни. Шта да радим? Моји родитељи су прилично конзервативни и волели би да ја заувек будем уз њих, увек би да знају где сам, ништа да не радим без њих. Разумем их, родитељи су, желе ми само добро, али можда понекад претерују. Не дају ми ни стан да узмем, ако нађем посао, а не дају ми да тражим посао даље од места у ком живим.  Размишљао сам да одем до цркве у граду у ком живим и да замолим свештеника за савет, као и да поразговара са мојим родитељима. Волео бих да знам и Ваше мишљење.

Бог помогао.

С обзиром да је Бог творац свега и свих људи свих боја коже на земаљској кугли, сметња за брак не би смела постојати. Поготово оно што је по православном обреду крштено, шта више породица из које је ово женско чељаде, хришћански активна, која зна за пост, молитву, одлазак у цркву.

Не треба заборавити да таква веза до брака треба бити као брат и сестра, а не као да сте већ у црквеном браку, па сада можете по договору и дете зачети без Божјег благослова. Како стари веле "ни преко прага, а камоли тако нешто као будући муж и жена". Да би решили тај проблем са родитељима (што не желе Ромкињу да мешају у фамилију), требало би замолити парохијског свештеника или најстаријег проту да дође и поприча са родитељима. Ако и даље не пристају, питати и епископа за мишљење. Уколико епископ мисли да ћете имати штету и проблеме, онда би требало ту везу прекинути на време и испоштовати благослов.

Слушај добро оца и матер, да ти буде добро и дуго поживиш на Земљи. То има тежину и повлачи велику одговорност. Ми често и не видимо или немамо довољно вере да се и кроз родитеље појављује и те како Божја воља, па се деси да све оно што су родитељи причали или саветовали и деси након неког одређеног времена и схватимо после пуно искушења да их је требало послушати без обзира на све. Требало би добро размотрити пре него донесете одлуку шта и како даље. Без благослова свог парохијског свештеника не бих се усудио ништа даље, па шта год да он каже и какав савет и благослов да да.