ПОУКЕ - Старац Јефрем Филотејски

ПОУКА: На тешком путу, у искушењима болести и слично, трње маловерја, нетрпељивости и бојажљивости раздире одежду душе. Потребно је, дакле, да то трње ишчупамо са вером, нсадом и трпљењем, имајући као узор (праобраз, прототип) Исуса Христа који је много страдао током читавог свог живота. Много трња повређивало је његову свесвету душу, због чега је објавио: "Трпљењем својим спасвајте душе своје" (Лк. 21, 19).

Кроз болести и све недаће уопште Бог нам као Отац показује своју благонаклоност јер тражи начин да нам преда Своју светост: " Ако подносите карање, Бог поступа са вама као са синовима. Јер, који је то син кога отац не кара? Ако ли сте без карања које су сви искусили, онда сте копилад, а не синови (Јевр. 12,7 - 8). Кад год патимо, јасно се показује да смо чеда Божија. А ко не би пожелео да буде чедо Божије? Ако дакле желиш да будеш чедо Божије, патње и искушења која ти Бог пошаље, претрпи са захвалношћу, вером и надом.

Чак су и искушења која долазе од људи у ствари послата од Бога, да бисмо задобили стрпљење, дуготрпељивост, сажаљивост (састрадање) и трпљење, јер су све то Божанске особине, као што нам и каже Господ: "Он својим сунцем обасјава и зле и добре, и даје дажд и праведнима и неправеднима (Мт. 5, 25). Због тога смо дужни да волимо сваког човека. Нека се у нашој души не покаже ни траг од мржње и злобе, да бисмо се могли назвати децом Божијом.

Страдања која доживљавамо током целог живота, нису достојна да се упореде са неизрецивим добрима, од Бога приуготовљеним за оне душе које носе крст, без обзира да ли те патње потичу од саме (човекове) природе, од других људи или од ђавола. Кад год нас нападне нека страст или слабост и ми јој се супротставимо, она може бити узрок да се удостојимо блаженства: "Блажен је човек који претрпи искушење, јер кад буде опробан примиће венац живота (Јк. 1, 12).

То ради, чедо моје, све претрпи, јер се невидљиво плете венац за главу сваког човека. Горка је зима, али је рај сладак. Претпи мраз искушења, да би твоја стопала радосно заиграла на небесима.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб