ПОУКЕ - В. А Иљин, психотерапеут

ПОУКА: Често се може срести следећи став: ево, ми смо православни, верујемо у Бога, идемо у цркву, исповедамо се и причешћујемо - о каквим онда наркоманима и сектама и да причамо! Ми своју децу нећемо научити нечему лошем, ми их оцрквењавамо. Немамо чега да се плашимо!

Ово је дубока и опасна заблуда! Такви људи у свом слепилу - слободно можемо тако да их назовемо - заборављају да су и свети људи грешили, да се и апостол Павле одрекао Христа! И зашто да причамо о светим апостолима! И Самог Господа је ђаво четрдесет дана искушавао у пустињи! Одавно је познато - а на то нас упозоравају и Свети Оци - они који покушавају да се спасу бивају изложени највећим искушењима. То је и сасвим разумљиво.

Каква је потреба лукавоме да приступа човеку који  не само да се, слично свињи, ваља у блату, него се уз то гордо преврће са бока на бок да би сви пролазници могли да виде његову нечистоту? И што се више тако преврће, то више мути и продубљује смрадну локву у коју је упао, и са сваким даном, па чак и са сваким часом све више блата наноси на одећу и све му теже бива да устане!

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб