ПОУКЕ - Авва Доротеј о депресији

ПОУКА: КАКО САВЛАДАТИ ДЕПРЕСИЈУ  121. ПРОМИСАО БОЖИЈА
 
Најпре, чедо, ми не знамо домострој Божији и треба да Му препустимо да управља нама. То смо и у овој прилици дужни учинити. Јер, ако хоћеш да људским помислима (то јест на основу земаљске узрочности) судиш о ономе што се дешава, а не пре да пребациш своју бригу на Бога, брзо ћеш се заморити. Када на тебе наилазе супротне помисли које те стешњавају, треба да зовеш ка Богу: Господе, како хоћеш и како знаш, устрој ову ствар. Јер, много тога промисао Божија чини супротно ономе што мислимо или чему се надамо, те се ствари којима се надамо у искуству показују другачијим. И просто и укратко речено, у време искушења потребни су дуготрпљење и молитва, те да се не намерава, нити мисли, да се људским помислима, као што сам рекао, победе демонске помисли.
 

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ
сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Авва Доротеј

ПОУКА: РИЗНИЦА ПОУКА О ДУХОВНОЈ БОРБИ 6. БЛАГОДАРНОСТ И ОЧИШЋЕЊЕ
 
Сети се, чедо, онога који је рекао да нам кроз многе невоље ваља ући у Царство Божије (Дап. 12, 22). Он није одредио – кроз такве и такве невоље, него је неодређено рекао: кроз многе невоље. И тако, трпи оно што долази са благодарношћу, са разумом, као нешто слатко уколико имаш грехе, а ако их немаш – као нешто што те очишћава од страсти или посредује за тебе Царство Небеско.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајта Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Авва Доротеј

ПОУКА: У мери чињења греха, душа малаксава од њега зато што грех раслабљује и доводи до малаксалости онога ко му се предаје. И зато човека тешко оптерећује све што му се догађа. Ако пак човек напредује у добру, у мери напредовања све што му се некад чинило тешким сада постаје лакше.

Настави са читањем

ПОУКЕ - Авва Доротеј

ПОУКА: Веруј да су понижења и поруге од људи лекови који лече твоју гордост и моли се за оне који ти се изругују, као за праве лекаре твоје душе. Буди сигуран да онај ко мрзи понижење мрзи и смирење, и онај који избегава оне који га вређају, тај избегава кротост.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем