ПОУКЕ - Свети Јован Карпатски о депресији

ПОУКА: КАКО САВЛАДАТИ ДЕПРЕСИЈУ  78. НАДА УВЕК ПОСТОЈИ
 
Свакоме кога тишти осећање безнадежности и немогућности да достигне светост, поручујемо следеће: ако достигне бестрашће, видеће Христа, не само у будућем веку, већ овде и сада са силом и славом великом (Мт. 24, 30). Иако његова душа, као код Саре, већ дуго не доноси никаква плода, још увек, насупрот сваком очекивању, он може донети свети плод, те, попут ње, може рећи: Бог ми учини смијех (Пост. 21, 6). То значи да ми је Бог, после многих година жалости и страдања, подарио велику радост, показао Своју благу љубав, која ће се обновити као у орла младост твоја (Пс. 102, 5). Најпре остарих у гресима и срамним страстима, али се сада поново родих у свежој и крепкој младости. Телесне жеље и греси ме огрубеше и отежаше, али сам сада омекшао. Бог, по милости Својој, исцели мој ум, те повративши природну једноставност, сада јасно могу посматрати овоземаљске ствари. Моје тело, попут тела Немана сиријског, постаде попут детета, јер се опрах у Јордану духовног знања (2. Цар 5, 14). Сада сам се, благодаћу Божијом, сабрао и ослободио змијиног лукавства и разноврсних злих помисли, које стекох на неприродан начин.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Свети Јован Карпатски о депресији

ПОУКА: КАКО САВЛАДАТИ ДЕПРЕСИЈУ  79. БОГ НАМ ШАЉЕ ТУГУ РАДИ НАШЕГА СПАСЕЊА
 
Замисли да ти Господ говори: „На неко време те лиших благодатног дара у којем си очекивао да твој ум нађе испуњење и тако пронађе мир. Да би то постигао, дао сам ти неки други дар. Међутим, ти још увек мислиш на оно што је одузето, не запажајући шта ти је уместо тога дато. Зато си тужан, болестан и падаш у униније. Ипак, драго ми је што сам допустио да те нападне дух туге. Учиних то за твоје добро. Мој циљ није да те уништим, већ да те спасем, јер си ти Мој син.“

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Свети Јован Карпатски о депресији

ПОУКА: КАКО САВЛАДАТИ ДЕПРЕСИЈУ  140. БОГ ЋЕ НАС УСПРАВИТИ
 
Када човек, након велике борбе, ипак бива поражен, не треба да очајава, већ нека, охрабрен Исаијиним речима, узнесе срце Богу: Здружујте се, народи, али ћете се потрти; чујте сви који сте у даљној земљи: оружајте се, али ће те се потрти; оружајте се, али ћете се потрти. Договарајте се, договор ће вам се разбити: реците ријеч, неће бити од ње ништа, јер је с нама Бог. (Ис. 8, 9-10). Бог усправља све сатрвене (Пс. 144, 14) и побуђује немоћ и страх међу непријатељима, чим се покајемо.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб
 

Настави са читањем

ПОУКЕ - Свети Јован Карпатски о депресији

ПОУКА: КАКО САВЛАДАТИ ДЕПРЕСИЈУ 142. ВЕНАЦ СЕ ДОБИЈА ТРПЉЕЊЕМ
 
Схвати да сатана нема потребе да куша оне који сами себе кушају и непрекидно се уплићу у проблеме овога света. Награде и венци се дају само проверенима, а не онима којима није стало до Бога и који лењствују и дремају. Зато, кажи себи: „Бог ме заиста искушава“ и слабине се моје испунише поругама (Пс. 37, 8); То ће бити здравље пупку твојему и заљевање костима твојим (Прич. 3, 8). У ствари, велики Лекар је поред нас. Он је узео наше слабости, исцелио нас и још увек нас исцељује Својим ранама (Ис. 53, 5). Он је поред нас и покушава да нас спасе. Видите сада да сам ја, ја сам, и да нема Бога осим мене. Ја убијам и оживљујем, раним и исцјељујем, и нема никога ко би избавио из моје руке. (5. Мојс. 32, 39) Може ли жена заборавити пород свој да се не смилује на чедо утробе своје? А да би га и заборавила, ја нећу заборавити тебе. (Ис. 49,15)
Како те само Он нежно милује, посећује кад Га заборавиш, разговара са тобом, храни те мудрошћу, када ти, попут младог лабуда, извијеш свој вратић и завапиш Му. Тако те Он чини небочежњивим, пружа ти утеху и храни те страхом Господњим. Тако Господ општи са нама.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Свети Јован Карпатски о депресији

ПОУКА: КАКО САВЛАДАТИ ДЕПРЕСИЈУ 153. НЕ ГУБИ НАДУ
 
Страшније је изгубити наду него грешити. На пример, апостол Јуда издајник је био дефетиста. Будући неискусан у духовној борби, жестоки напад непријатеља га је довео до очајања и он се обесио. С друге стране, апостол Петар је био права стена. Иако је доживео ужасан пад, и био неискусан у духовној борби, очајање га није сломило, већ је настављајући даље, из жалосног и скрушеног срца, пролио горке сузе. Чим је наш непријатељ то видео, очи као да су му се опалиле ужареним пламеном, те је утекао урлајући и ридајући.

 

ДУХОВНЕ ПОРУКЕ
сајт Цркве Уб

Настави са читањем