ПОУКЕ - Свети Варсануфије и Јован о депресији

ПОУКА: КАКО САВЛАДАТИ ДЕПРЕСИЈУ 147.ТРУДИ СЕ ДА СЕ НЕ СМУТИШ
 
Не допусти да те непријатељ поремети, смути и збуни. Може ли те икакво искушење или страдање задесити без Божијег допуштења? Не може. Бог то допушта због душевне користи, али нам демон то представља у другом светлу, као што је то давно учинио када је изгнао нашег праоца из рајскога врта. Међутим, ми заборављамо да нам Бог шаље искушења да би нас очистио од сваке нечистоте, и тако западамо у невоље и униније. Ако желиш да се спасеш, не веруј својим помислима, јер демони у теби сеју семе зла и стварају лажне представе. Ти зато никада никог не осуђуј, већ се увек труди да служиш ближњем. Никада не мисли зло о некоме. Тиме и сам постајеш зао, будући да зао човек мисли зло, а добар човек добро. Када помислиш: „Они за мене кажу…“, знај да ти то непријатељ шапуће на ухо. Никада не сумњај, већ све истрпи са радошћу и осмехом, јер је велика награда за трпљење. Што се тиче демона, не веруј им, јер стварност није онаква каквом је они представљају. Њима је једино стало да покушају да те, на сваки могући начин, смуте.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Свети Варсануфије и Јован о депресији

ПОУКА: КАКО САВЛАДАТИ ДЕПРЕСИЈУ 148. СВЕ ШТО СЕ ДЕШАВА, ДЕШАВА СЕ РАДИ ДОБРА
 
Кажеш да су те искушења исцрпила. Возљубљени брате, не буди исцрпљен, јер те Бог није напустио, нити ће те напустити. Знај да је немогуће променити речи, које је Господ упутио нашем праоцу Адаму: Са знојем лица својега јешћеш хљеб (Пост. 3, 19). Као што се злато загрева у пећи, очишћује се и постаје погодно за израду краљевске круне, тако је и са човеком. Из ватре страдања се, уколико са благодарношћу истрпи, рађа царски син. Стога, веруј да све што ти се догоди, догађа се ради твога добра, да би ти осигурало смелост пред Богом.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем

ПОУКЕ - Свети Варсануфије

ПОУКА: Бог ће вас уверити да љубав оне који је поседују узводи до седмог неба; неки су се већ са смелошћу вазнели и били благословени, да ли у телу, не знам, да ли изван тела, не знам, Бог зна.

Настави са читањем

ПОУКЕ - Свети Варсануфије Велики

ПОУКА: Током постова, тешки болесник би требало да пости средом и петком, док му се током осталих дана разрешава да једе мрсну храну, осим меса.

У болестима би се најпре требало обратити Оцу, па тек онда лекарима.

Показивање телесних болести лекару није грех, него смирење.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем