Старац Силуан Светогорац

Уколико човек воли своје непријатеље, то је добар знак да је на Христовом путу, уколико не воли своје непријатеље, још је далеко од истине. Без љубави према непријатељу немогуће је бити непристрасан. У Христу Исусу треба да нађемо снаге да љубимо и Бога и ближњега и непријатеља са расуђивањем. 

Настави са читањем

ПОУКЕ - Старац Силуан Атонски

ПОУКА: Господ љуби све, али допушта невоље да би људи спознали своју немоћ и смирили се, и за своје смирење примили Светог Духа, а са Светим Духом све је добро и све је радосно. 

Ти кажеш: "Има много јада". Али ја ћу ти рећи: "Смири се и видећеш да ће се твоје невоље претворити у спокој, тако да ћеш се и сам зачудити и рећи ћеш: "Како сам се раније тако мучио и туговао?" Али сад се радујеш зато што си се смирио и дошла је благодат Божија; сад макар пребивао у самоћи и сиромаштву, радост те неће оставити зато што ти је у души мир о којем је Господ рекао: " Мир вам Свој дајем". Тако свакој смиреној души Господ даје мир. 

Душа смиреног човека је као море. Баци у море камен, он ће на тренутак благо узбуркати површину, а затим ће потонути у његову дубину. Тако невоље тону у срцу смиренога, зато што је са њим сила Господња.

 

ДУХОВНЕ ПОУКЕ

сајт Цркве Уб

Настави са читањем