МАНАСТИР СЕЉАНИ

Манастир Сељани је мало познати мушки манастир Милешвске епархије.

Већина која пролази кроз Пријепоље а жели видети манастир сврати у Милешеву.

На истој раздаљини али са друге стране главног пута налази се манастир Сељани.

Нећу сада писати о манастиру, већ ћу пренети један леп њихов текст од пре две године о Схиархимандриту Серафиму Бит-Харибиу 

Пре две године су многи писали о Серафиму па и ја, ако је неко прочитао нек се присети, а ако није, сада има прилику са мало сажетијим текстом.

Схиархимандрит Серафим Бит-Хариби је други свештеник у свету који служи Литургију на језику Исуса Христа

Као дете пао у миксер за бетон, једва преживео, руке су му биле готово одсечене, пет лекара се борило да га спасу, 2 године без осећаја у ногама, инвалидска колица, после одао на штакама. Када је све преживео, ударило га ауто, када је и то преживео попио је перхиндрол, па после тога велики проблеми са цревима. Пре монашења имао жену и троје деце. Жена се разболела у осмом месецу трудноће, лекари рекли да ће умрети и да морају гледати како спасити дете, он одлази на гроб старца Гаврила Ургебадзе и моли се речима "ако је истина оно што кажу о теби, молим те, моли се пред Богом да моја жена и моје дете остану живи а ја ћу напустити све и постати монах". У току ноћи, у пар сати женино стање се променило и оздравила је. Али обећање које је дао заборавља и наставља са својим животом, улази у спорт и постаје четвероструки првак Грузије у теквандоу, добија црни појас други дан у каратеу, касније када је постао свештеник добија и трећи дан. Одлази често у Кијевску Тројицу Јонин манастир где седи испред у фармеркама и цигаром у руци кад му прилази непозната жена и обраћа му се речима "оче Серафиме благословите" на шта не реагује и продужује даље мислећи да је жена луда, добија ударац штапом по глави и пада, после кратке расправе жена (матушка Ксенија) му говори да је Бог њега изабрао да буде молитвеник за свој народ. 14.03.2006 постаје монах. Након тога добија послушност да се ушуња и проповеда једној секти након чега буде претучен заврши у критичном стању, без свести у болници и само уз Божију помоћ преживи. 2010 је добио велику схиму и требао је ићи на Свету Гору. Али га патријарх Илија позива да остане у Грузији и да постане пастир Асираца у селу старог Канда. Прихвата патријархов благослов, Литургије служи на арамејском језику, подиже цркву у име тринаест сиријских очева која постаје манастир. Од 2015 је схиархимандрит. Компонује музику и наступа са својим хором и постао је широко препознатљив.