ХИЛАНДАРСКИ ХОДОЧАСНИЦИ

Два наша брата у Христу и суграђанина, Јордан Теодосић и Милан Вучићевић, у понедељак, 27. маја, после молитве у храму Христа Спаситеља у Убу, кренули су на ходочашће ка Царској Лаври манастира Хиландар на Светој Гори.

 

 

Познат је податак да од Београда до луке Уранополис, на Светој Гори, има око дванаест сати вожње, колима.

Наша браћа, угледајући се на српске ходочаснике и подвижнике старих времена, одабрала су најтеже, али Господу угодније дело и на пут до манастира Хиландар кренули пешке.

Ова одлука није била изненађење за све оне који их познају, јер они су ту међу нама, али део њихове душе је на Светој Гори.

На Ходочашће су кренули из порте цркве на Убу, а пут их води кроз Србију, затим Бугарску и Грчку, па до Свете Горе. По њиховим плановима и прорачунима у Хиландар стижу 20. јуна.

Обојица су већ неколико последњих година, сами, или са групом ходочасника са Уба, обишли или боравили на Светој Гори у манастиру Хиландару и у неколико других манастира. Попели су се чак и на Атос, највиши врх Свете Горе.

У 8 сати изјутра, у порту убске цркве пристигли су њихови рођаци и пријатељи, да би их, уз искрену молитву и жеље испратили, према Светој Гори и Манастиру Хиландар.

Свештеник, Отац Милан Ристивојчевић, после молитве пред Иконом Богородице Тројеручице, помазао их је уљем из кандила и упутио им речи охрабрења и пар савета за предстојећи пут.

Рекао им је да је подвиг који су преузели на себе, угледајући се на највеће подвижнике Православља, Богу угодан, али тежак и да без обзира на тешкоће којих ће засигурно бити, не очајавају, већ да увек, испред себе имају Господа, у чију Славу ово дело и започињу.

У порти Цркве, ходочасници су дали пар интервјуа локалним ТВ кућама и после поздрава, искрене подршке пријатеља, кренули на дуг пут ходочашћа према Светој Гори и Хиландару.

Нашим ходочасницима желимо да им Пресвета Богородица буде Путеводитељница на путу којим су кренули и да нам се са тог пута врате са Благословима и просветљени, подвигом који су учинили.

КЛИКНИТЕ и прочитајте искуства ходочасника са пешачке туре од Уба до Хиландара.

КЛИКНИТЕ и прочитајте искушења на АВИОНСКОМ лету који је био подршка ходочасницима.

          Аутор текста:

    Оливера Обрадовић

 

 

Галерија слика