
Рецепт за посни карамел колач. Овај слаткиш је прави избор за све оне који уживају у укусу џема од кајсије у комбинацији са карамелисаним шећером. Уколико сте спремали џем од кајсија, ово је сјајна прилика да га испробате.За дане поста на уљу.
САСТОЈЦИ
Тесто
-1,5 чаша шећера
-1,5 чаша воде
-3 кашике џема о д кајсије
-1 шољица уља
-3,5 чаше брашна
-1 кашичица соде бикарбоне
-2 кашичице цимета
Глазура
-100г чоколаде
-2 кашике уља
-џем од кајсије
ПРИПРЕМА
Шећер ставити у благо наквашену шерпу и лагано на средњој температури карамелисати док шећер не добије браон боју (пазити да не изгори). Затим додати 1,5 чашу воде и држати на шпорету док се карамел не истопи. Оставити да се охлади и у хладно додати 3 кашике џема и шољицу уља ( ако је пост на води онда без уља), брашно помешано са содом бикарбоном и циметом. Све добро сјединити и сипати у плех обложен папиром за печење. Пећи 30 минута на 200°. Печен колач премазати џемом и прелити глазуром од чоколаде и уља. По жељи, када се глазура охлади можете колач посути млевеним орасима. Ако је колач на води, можете у тесто додати суво грожђе, смокве, орасе или друго суво воће по жељи и посути шећером у праху или млевеним орасима.
Објаву припремила Зорица Ранисављевић по рецепту Светлане Антонић из Вуконе.